Stockholm zavádí mýtné. I Praha spřádá plány

Dušan Klimeš
1. 8. 2007 15:30
Metropole se brání hustému provozu

Stockholm - Řidiči, kteří se budou chtít ode dneška dostat do centra Stockholmu, budou muset zaplatit.

Tato severská metropole totiž po testovací fázi spustila mýtný systém založený na mikrovlnné technologii, tedy takové, která vybírá peníze od dopravců na českých dálnicích.

Vítězem tendru ve Švédsku se stalo konsorcium s IBM v čele.

Mezi půl sedmou ranní a půl sedmou večerní zaplatí řidiči za vjezd do centra deset až dvacet švédských korun, což je asi 30 až 60 korun českých.

Cílem bylo podle stockholmských radních snížit dopravu v centru o 10 až 15 procent. Podle testovacího provozu se omezí dokonce o pětinu.

V Česku se vybírá zatím jen na dálnicích
V Česku se vybírá zatím jen na dálnicích | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kamery nad Londýnem

Stockholm ale není první evropskou metropolí, která se rozhodla omezit přístup do centra výběrem poplatku. Již před několika lety spustil Londýn "ochranu" svého centra pomocí kamerového systému, který byl schopen rozpoznat poznávací značku auta a dle toho provést zaúčtování.

Nyní Londýn chystá rozšíření systému i na ostatní oblasti. Zde se již počítá s kombinací kamerového systému s mikrovlnným či satelitním řešením.

Angličané zkouší mýto s českou firmou - více ZDE

Zatímco první fáze byla vystavěna především proto, aby se omezila doprava v centru, nynější plány počítají s tím, že mýtné výrazně posílí městskou pokladnu.

V tuto chvíli probíhají závěrečné fáze výběru dodavatele. V užším výběru je i rakouská společnost Kapsch, která zajišťovala první fázi českého mýtného systému.

Až s okruhy

Na mýtný systém se ale chystá i hlavní město Česka Praha. Magistrát chce do roku 2010 připravit plán jeho zavedení.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Radní se ale zatím neshodli na tom, zda o jeho zavedením rozhodnou sami, nebo dají šanci občanům, aby se vyjádřili v rámci referenda.

Zatímco radní za Stranu zelených Eva Tylová tvrdí, že referendum by vypsáno být nemělo, naopak Radovan Steiner z ODS by ho uvítal.

Zavedení mýtného připravuje i severoitalské město Milán, určitá forma mýtného je i v norském Bergenu.

 

Právě se děje

Další zprávy