Stavebnictví meziročně posílilo o více než desetinu

Redakce EKO
11. 4. 2008 10:15
Daří se i průmyslové výrobě, tahnou ji výrobci aut
Ulice Milady Horákové je stále rušnější, k automobilové dopravě přibyly nákladní auta ze stavby.
Ulice Milady Horákové je stále rušnější, k automobilové dopravě přibyly nákladní auta ze stavby. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Stavebnictví se v Česku i nadále daří. Stavební výroba v únoru meziročně vzrostla ve stálých cenách o 11,5 procenta, po vyloučení vlivu pracovních dní vzrostla o 10,3 procenta. Čísla zveřejnil ČSÚ ve své dnešní zprávě.

Největší vliv na růst mají především finančně nákladné práce na silnicích a dálnicích.

Orientační hodnota staveb povolených v únoru 2008 byla 29,3 miliard korun. To je ve srovnání se stejným obdobím 2007 o 16,5 procenta více.

Úřady povolily výstavbu 3 364 bytů, což bylo o 395 bytů více než v únoru 2007. Z toho novou výstavbou vznikne v celé České republice 2 917 bytů, tedy o 345 bytů více.

Orientační hodnota nově povolených bytů v bytových domech byla sedm miliard korun.

Daří se i výrobcům aut 

Daří se i průmyslové výrobě. Meziroční index dosáhl v únoru 111,3 procenta (po očištění od vlivu počtu pracovních dnů to bylo 110,7 procenta).

K růstu nejvíce přispěla výroba a opravy aut a elektrických a optických přístrojů a zařízení  Textilnímu a oděvnímu průmyslu se naopak nedařilo. Klesla i výroba potravinářských a tabákových výrobků.

Ačkoli koruna vůči euru a dolaru nadále posilovala, tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily reálně o 11,1 procenta, v běžných cenách o pět procent. Jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků tak činil 48,6 procenta.

Tržby podniků pod zahraniční kontrolou se přitom zvýšily o 11,5 procenta (v běžných cenách o 8,2 procenta). Jejich podíl na celkových tržbách představoval necelých 60 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy