Praha změní tvář. Podívejte se, kde vyroste nová čtvrť

Hana Vorlíčková
10. 4. 2008 14:17
Trasa metra D má doznat změn, povede možná přes Floru
Pole u potoka Botič na pomezí pražských obvodů 4, 10 a 11 by měly změnit svoji podobu. Praha plánuje postavit zde další domy.
Pole u potoka Botič na pomezí pražských obvodů 4, 10 a 11 by měly změnit svoji podobu. Praha plánuje postavit zde další domy. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Praha se právě v těchto dnech připravuje na svou novou podobu. Městské části dávají dohromady své nápady a požadavky a nejpozději do konce dubna je pošlou na magistrát. Na jejich základě město bude sestavovat nový územní plán.

Ačkoli ještě všechny městské části své požadavky na magistrát neposlaly, již dnes je zřejmé, že by se Praha měla v některých lokalitách výrazně změnit.

Vinohradská se prodlouží

V centru Prahy by se například měla směrem k Václavskému náměstí prodloužit Vinohradská ulice. Nad kolejištěm hlavního nádraží by měly být postaveny nové domy a na náměstí by se měly vrátit tramvajové linky. Plánuje se i přeměna Těšnova.

Severojižní magistrála, která se zúží, povede za Národním muzeem, a to pod zemí. Místo před Národním muzeem se propojí s Václavským náměstím.

Pod zemí by se měla ocitnout i Břevnovská radiála a také se počítá se stavbou nového mostu přes Vltavu. I ten by měl pomoci dopravu z centra města odvést. Most by měl stát mezi Železničním a Barrandovským mostem.

Jednotlivé změny
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Jednotlivé změny

  • Praha 1
    Vinohradská třída doběhne až na Václavák
  • Praha 2
    Vltavu ozdobí nový most
  • Praha 3
    Nákladové nádraží nahradí nová čtvrť
  • Praha 4
    Pražský Manhattan je trnem v oku kvůli UNESCO
  • Praha 5
    Na okraji města vznikne obří čtvrť
  • Praha 6
    Prodlužme metro i tramvaje
  • Praha 7
    Přibude tunel. Rozkvetou Bubny
  • Praha 8
    Rohanský ostrov pro sport i bydlení
  • Praha 9
    Vzniknou Nové Vysočany i s mrakodrapem
  • Praha 10
    Posuňme trasu metra D, žádají odborníci

Vybrané projekty z některých velkých městských částí

Možné změny čekají i trasu metra D (viz grafiku pod textem). Dosud se totiž počítalo s tím, že "Déčko" povede přes Náměstí Míru. Praha 10 by ale ráda viděla, aby metro vedlo více na východ a trasu A křižovalo buď na Jiřího z Poděbrad, nebo až na Floře.

Trasa Metra A se prodlouží z konečné stanice Dejvická. Praha 6 navíc nezavrhuje ani modernizaci takzvané buštěhradské dráhy. Měla by ale sloužit jen pro osobní dopravu a některé úseky by měly vést pod zemí.

Přibudou nové čtvrti i sportoviště

Po roce 2010 vznikne v Praze i řada nových center a čtvrtí. Například v lokalitě dnešního nákladového nádraží na Žižkově. Mělo by zde vyrůst administrativní a komerční centrum, ale počítá se i s bytovými domy, přibližně pro sedm tisíc lidí. V lokalitě mají být i rozlehlé parky.

Nové centrum by mohlo vzniknout i v oblasti Bohdalec Slatiny. V místech, kde jsou nyní zahrádkářské kolonie a nevyužité území by měla být nová čtvrť s rodinnými domky, náměstím a obchody.

Jedno z největších rozvojových území Prahy by mohlo být v lokalitě Trojmezí. Ta vešla do povědomí Pražanů díky velkolepým plánům spekulanta Miloše Červenky, který chtěl na projektu území spolupracovat se světoznámým architektem Normanem Fosterem.

Změnu čeká i oblast Rohanského ostrova a oblast Libně, kde se s přeměnou území již začalo. Plány vznikají i na lokalitu Nové Vysočany, kde bude administrativní centrum.

S miliardovými investicemi se počítá i v okolí nádraží Bubny. I tam vznikne území s byty, obchodním centrem, moderními kancelářemi, kampusem, sportovišti a oddechovými plochami.

Výrazná změna čeká i vojenský a skladový areál na Ruzyni, kde by měl vzniknout studentský kampus. V jeho okolí by měly být postaveny i byty a nové náměstí. Počítá se s tím, že do studentského kampusu se přestěhují studenti z vysokoškolských kolejí na Strahově. Stávající koleje by se pak měly přeměnit na bytové domy.

Asi největší nová pražská čtvrť se objeví mezi Stodůlkami a Řeporyjemi. Projekt Západního Města by měl být hotov asi za 15 let. Celkem by v něm mělo být postaveno asi deset tisíc bytů. Budou tam ale i kanceláře, sportovní centra, parky, obchody a kulturní zázemí. Centrální náměstí by mělo být větší než je plocha Václavského náměstí.

V hlavním městě mají vzniknout i nová sportoviště. Například v Letňanech  by měl stát nový sportovní areál, který by mohl být využitý pro případné konání olympijských her. Bude zde i rozsáhlý lesopark.

S novou zelení a místy pro relaxaci ale počítá většina městských částí. Na západním okraji přírodního parku Šárka by například mohlo vzniknout nové golfové hřiště. Také v Řeporyjích by se měla některá území zcela osázet tak, aby tam v budoucnu vyrostly lesy.

 

Právě se děje

Další zprávy