Stát zabavil víno nejasného původu. Teď vyhrály sklepy

Tomáš Fránek
6. 3. 2012 12:30
Krajský soud vyhověl žalobě Templářských sklepů Čejkovice na potravinářskou inspekci
Díváte se do templářských sklepů v Čejkovicích, kam firma pouští návštěvníky.
Díváte se do templářských sklepů v Čejkovicích, kam firma pouští návštěvníky. | Foto: Repro: templarske-sklepy.cz

Brno - Krajský soud v Brně zpochybnil zásah státu v jednom z největších skandálů s vínem v Česku.

V úterý totiž zrušil verdikt Státní zemědělské a potravinářské inspekce nad Templářskými sklepy Čejkovice, která firmě uložila stáhnout z trhu víno z hroznů. Celý případ se tak znovu otevírá.

Potravinářská inspekce v listopadu 2010 oznámila, že Templářské sklepy musí z předvánočního trhu - tedy v nejhorší možný čas z pohledu firmy - stáhnout z obchodů milion lahví vína.

Odkud bylo to víno?

Víno označované jako kvalitní odrůdové nebo jakostní odrůdové původem z Moravy bylo totiž podle inspekce vyrobeno z hroznů, u nichž nelze dohledat místo, odkud pochází. Hrozny tak mohly být nakoupeny levně v zahraničí. Pokud se to stalo, nabízí se nejspíš Maďarsko nebo Moldávie.

Templářské sklepy ze zmíněných hroznů vyrobily jakostní vína Rulandské modré, Modrý Portugal, Muškát moravský, Sauvignon, Tramín červený, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Irsai Oliver.

Když firma nařčení odmítla, inspekce začala víno stahovat sama. Sklepy pak dostaly nejvyšší možnou pokutu ve výši pěti milionů korun.

Krajský soud ale nyní uznal námitky Templářských sklepů proti postupu inspekce a její rozhodnutí zrušil. "Inspekce pochybila, když nechala stáhnout víno ze sítě," řekla soudkyně Zuzana Bystřická.

Inspekce se může ještě obrátit na Nejvyšší správní soud, zatím čeká na doručení celého rozsudku.

Škoda za miliony

Podle ředitele Templářských sklepů Pavla Pastorka postup inspekce společnost silně poškodil. Vedení firmy opakovaně uvedlo, že Templářské sklepy původ vín doložily.

"Jsem rád, že soud uznal oprávněnost našich argumentů a našich námitek. Už dříve jsme řekli, že se budeme bránit právní cestou, a tady je výsledek," uvedl Pastorek.

V žalobě, v níž se firma domáhala zastavení postupu inspekce, přitom Templářské vinné sklepy vyčíslily, jakou škodu jim skandál způsobil - 60 milionů korun.

Tarantino po slovácku. Kvéry hlídají byznys s vínem. Podívejte se:

Není to poprvé, co se soudy v Česku zabývají podvody s víny, která byla označena jako kvalitní, ale lidé si místo toho kupovali nápoje s nejasným původem..

Milionovým pokutám se u soudu ubránila dvě moravská vinařství, Vinařství Zaječí a Vinařství Mutěnice. Podle soudu je stát trestal příliš přísně.

Milionovou pokutu za prodej vín z neznámých hroznů dostala i další velká vinařská firma, Vinium ve Velkých Pavlovicích.

 

Právě se děje

Další zprávy