Stát si chce došlápnout na praní špinavých peněz

Red eko
5. 12. 2007 10:28
Zpřísnit se má sledování vysokých transakcí

Praha - Vláda vytáhla proti korupčníkům a praní špinavých peněz. Na svém úterním večerním zasedání totiž schválila návrh zbrusu nového zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

Podstatně se rozšiřuje zejména pro banky a další finanční instituce povinnost sledovat a kontrolovat obchody svých klientů, kteří mají povinnost u transakcí nad 15 tisíc eur doložit smysl a účel transakce a původ prostředků v ní použitých.

Krom toho se snižuje hranice pro identifikaci klienta, a to na pouhých tisíc eur. Podle ministerstva financí to má zamezit "rozmělňování" transakcí k utajení identity.

"Dosavadní zákon byl doposud jedenáctkrát novelizován. V zájmu větší srozumitelnosti a systematičnosti proto byla při implementaci evropských předpisů z let 2005 - 2006 zvolena cesta zcela nového zákona. Návrh přejímá základní osvědčené prvky původního zákona a nově implementuje nové evropské normy," zdůvodnilo ministerstvo financí, proč předkládá zákon zcela nový.

Zákon má také přísněji dohlížet na transakce zahraničních klientů v Česku. Tedy pokud tak zvaná exponovaná osoba provádí majetkové transakce mimo svůj domovský stát.

Pokud tento zákon i zákon měnící související předpisy schválí parlament a podepíše prezident, mohly by nabýt účinnosti přibližně do poloviny příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy