Solární pec za pět dolarů pomůže světu, věří její autor

Karel Toman
13. 4. 2009 15:38
Krabice a kus plexiskla může lidem zahnat žízeň a zachránit lesy
Solární trouba s názvem Kjóto box od holandského vynálezce Jona Bohmera
Solární trouba s názvem Kjóto box od holandského vynálezce Jona Bohmera | Foto: Aktuálně.cz

Nairobi - Když si v Keni žijící Nor Jon Bohmer jednoho dne sedl se svými dcerami k jednoduchému projektu, netušil, že spolu objeví řešení hned několika největších světových problémů za pouhých pět dolarů - solární troubu z "papundeklu".

Jde v podstatě o jednu menší černou krabici uvnitř druhé větší krabice potažené aluminiovou fólií, na kterých sedí plexisklové víko.

Větší vnější lesklá krabice vhání paprsky do vnitřní černé krabice, kde se kumuluje teplo tak intenzivně, že v ní lze vařit vodu nebo upéct chleba, popisuje CNN.

Výroba už se rozjíždí

Vynález je dostatečně dostupný i pro ty nejchudší země, kde by mohl omezit kácení dřeva. Zhruba až třem miliardám lidí na celém světě by mohl jednou pomoci k pitné vodě tím, že by si mohli méně kvalitní vodu bez jakýchkoliv dalších surovin převařit.

Minulý čtvrtek proto Bohmerův vynález vyhrál soutěž s názvem Climate Change Challenge vypsanou charitou zaměřenou na udržitelný rozvoj Forum for the Future a deníkem Financial Times. Soutěž si dala za cíl najít a publikovat nejvíce inovativní a praktické řešení klimatických změn.

"Trvalo mi to asi jeden víkend a fungovalo to na první pokus. Je to šíleně jednoduché," svěřil se norský podnikatel, jehož nápad si získal přízeň porotců z řad byznysu, environmentalistů i veřejnosti.

Bohmer svůj vynález pojmenoval Kyoto Box po japonském městě, jehož jméno nese mezinárodní dohoda o snižování emisí.

Solární troubu jsou schopny vyrábět jakékoliv existující továrny na krabice. Ta v Nairobi, která produkuje až 2,5 milionu krabic za měsíc, už její výrobu zahájila.

Z doby kamenné za pět dolarů

Bohmer sestrojil také trvanlivější, ale stejně levnou verzi z recyklovaného plastu. Jeho představou je, že se tyto výrobky budou distribuovat na celý africký zemědělský venkov.

"Často zapomínáme, že polovina populace žije stále v době kamenné. Jediný způsob, jak si mohou uvařit je, že zapálí oheň. Už nechci vidět další osmdesátiletou ženu, jak nese dvacet kilo dřeva na podpal. A možná už nemusíme," řekl Bohmer CNN.

 

Právě se děje

Další zprávy