Sněmovna schválila rozpočet fondu dopravy na rok 2013

ČTK ČTK
19. 12. 2012 19:57
Má mít k dispozici celkem 64,5 miliardy korun, tedy o 1,5 miliardy méně než letos
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Sněmovna schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok. Má mít k dispozici celkem 64,5 miliardy korun, což je asi o 1,5 miliardy méně než má letos.

Z domácích zdrojů by měl mít téměř 59 miliard korun, zbývající peníze by měl získat z Operačního fondu doprava a z úvěru od Evropské investiční banky.

Stejně jako letos už fond nepočítá s žádnými penězi z privatizace nebo z dividend státem ovládaných firem. Z mýtného a dálničních známek by měl dostat 8,3 miliardy korun.

Sněmovní hospodářský výbor doporučil vyčlenit v rozpočtu peníze na řadu položek. Například na obchvat Chrudimi v úseku u Medlešic má jít 100 milionů korun. Na mimoúrovňovou křižovatku u rychlostní komunikace R6 u Hostivice ve Středočeském kraji má jít 36 milionů a na stavbu komunikace I/11 z Ostravy na Opavu v úseku Rudná 300 milionů korun.

Fond by měl na návrh poslanců také poskytnout příspěvek na řadu akcí, které mají zvýšit bezpečnosti silničního provozu. Například na bezbariérové trasy ve Valašských Kloboukách má jít pět milionů korun, na výstavbu chodníku na Točnou v Dolních Břežanech u Prahy mají směřovat tři miliony korun.

Na první a druhou etapu výstavby cyklostezky v Holešově má směřovat deset milionů korun. Dalších deset milionů by měl fond poslat na výstavbu přístupové komunikace pro cyklisty a pěší v průmyslové zóně Bobrky ve Vsetíně.

Fond v návrhu rozpočtu upozornil na to, že není možné začít projekty z nového unijního rozpočtu na roky 2014 až 2020. Současná úroveň rozpočtu fondu pro roky 2014 a 2015 neumožňuje zahájit čerpání peněz z EU, protože není možné zajistit dostatek peněz z národních zdrojů na spolufinancování.

 

Právě se děje

Další zprávy