Slovensko může znárodňovat. Prezident podepsal zákon

hp
27. 11. 2009 11:58
Stát získal předkupní právo na koupi strategických firem v konkurzu
Slovenský prezident Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico.
Slovenský prezident Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico. | Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Slovenská vláda může ode dneška do konce příštího roku zestátnit majetek soukromých firem, které upadly do konkurzu a které označí za strategické pro stát.

Prezident Ivan Gašparovič včera podepsal zákon o strategických podnicích, který to umožňuje. Nepomohly ani protesty odborníků, zaměstnavatelů a odborů či obchodních komor, podle jejichž žádosti měl prezident návrh zákona vrátit do parlamentu, aby ho znovu projednal.

Poslanci schválili zákon ve zkráceném legislativním konání, liší se tedy od původního návrhu odsouhlaseného vládou. Poslanci k zákonu totiž navíc přiložili i zákon o spotřebních daních, který se zákonem o strategických podnicích vůbec nesouvisí a který mohl Gašparovičův podpis zastavit.

Podniky strategické pro slovenskou vládu:

1) Ty, co jsou v konkurzu a jsou důležité pro ochranu zdraví, pro bezpečnost státu a řádný chod hospodářství,

2) mají více než 500 zaměstnanců,

3) nebo významným způsobem dodávají energii, plyn, teplo, produkty rafinérského průmyslu pro obyvatelstvo, ostatní průmysl a celostátní dopravu,

4) nebo provozují vodní přehrady, čistírny odpadních vod, veřejné kanalizace a vodovody.

O zákonu o spotřebních daních se prezident na konci minulého měsíce vyjádřil, že ho rozhodně nepodepíše. Balíček dvou zákonů včera přesto podepsal. Argumentoval tím, že je zákon o strategických podnicích časově omezený a v období krize pro stát potřebný.

"Je to další důkaz toho, že prezident není nezávislým prezidentem, ale loutkou v rukách koaliční většiny. Jestliže i přes výzvu mnoha zahraničních obchodních komor podepsal takovýto zákon, který škodí Slovensku, škodí zaměstnanosti, pak je evidentní, že nekoná ve prospěch občanů," okomentoval kriticky prezidentovy kroky pro slovenský deník Sme poslanec opoziční SDKÚ Ivan Mikloš.

Vláda má podle nového zákona předkupní právo na majetek strategického podniku, který se kvůli finančním problémům dostane do konkurzu. Která firma v konkurzu se stane strategickou, bude zveřejněno ve Sbírce zákonů.

Na to, aby si vláda rozmyslela, zda svého práva využije, či ne, má sto dvacet dní. Cena, za kterou bude moci podnik zestátnit, stanoví nabídka, případně soudní znalec. Až stát zbaví podnik za veřejné peníze všech dluhů, může ho předat do rukou soukromému vlastníkovi.

 

Právě se děje

Další zprávy