Slovenské létání v krizi: Air Slovakia dluží pilotům

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 1. 2010 12:16
Mezi další slovenské aerolinky, které podlehnou krizi, se možná zařadí i Air Slovakia
Aribus A320 - ilustrační foto
Aribus A320 - ilustrační foto | Foto: Reuters

Bratislava - Další slovenská letecká společnost, tentokrát hned nejstarší letecký dopravce v zemi Air Slovakia, mele z posledního.

Podle serveru Aktuálně.sk aerolinky již delší dobu vyplácejí mzdy svým zaměstnancům s několikaměsíčním zpožděním, a to zejména palubnímu personálu. Někteří již kvůli tomu podali výpověď.

"Peníze nám nevyplatili za říjen, listopad ani prosinec. Kromě toho nám nedávají ani diety," svěřila se online deníku Aktuálně.sk dnes již bývalá zaměstnankyně Air Slovakia, která si nepřála být jmenována.

Podle zdroje Aktuálně.sk dostávají piloti slovenské letecké společnosti většinou jen zálohy a dohromady svým zaměstnancům Air Slovakia dluží 40 až 50 milionů eur.

Piloti musejí létat i zadarmo

Piloti jsou navíc oproti ostatním zaměstnancům v horší vyjednávací pozici. Musejí létat i zadarmo. Jinak by totiž neměli nalétaný předepsaný počet hodin a přišli by o licenci.

Obchodní manažer Air Slovakia Tomasz Zeglinski, kterého deník Aktuálně.sk oslovil, odmítl vyplácení mezd komentovat s vysvětlením, že se jedná o soukromou společnost, tudíž nemá povinnost k věci cokoliv sdělovat. Připustil ale, že se společnost ocitla v problémech.

"Vezměte si, co mají společného například Tatra Air, SkyEurope či Seagle Air. To, že už v současnosti neexistují. Velmi se snažíme, aby společnost Air Slovakia krizi přežila," řekl Zeglinski pro Aktuálně.sk.

Neplatily ani letištní poplatky

O problémech Air Slovakia svědčí i dluhy, které aerolinky nadělaly na letištních poplatcích na bratislavském letišti. "Závazky dopravce z minulosti jsou předmětem jednání o splátkách. V současnosti si však Air Slovakia své povinnosti vůči bratislavskému letišti plní," řekla pro Aktuálně.sk tisková mluvčí bratislavského letiště Dana Madunická.

Spekuluje se navíc i o tom, že aerolinky dluží také letištím v Miláně a ve Velké Británii.

Air Slovakia vznikla v červnu 1993. V roce 2006 ji koupil britský podnikatel Harjinder Sigh Sidhu. V květnu 2008 zrušil nejstarší slovenský letecký dopravce pravidelné linky do Tel Avivu, Larnaky a Kuvajtu.

 

Právě se děje

Další zprávy