Soud Sazce a Vítkovi: Doložte, kde se vzaly miliardy

Tomáš Fránek
10. 2. 2011 17:05
Vedení Moravské Třebové uvedlo, že mu Sazka dluží za osm terminálů
Sídlo Sazky. Ilustrační foto.
Sídlo Sazky. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Brno - Soud o insolvečním návrhu na společnost Sazka jen tak nerozhodne.

Soud totiž ve čtvrtek podle informací deníku Aktuálně.cz vyzval jak společnost Moranda Radovana Vítka, tak Komerční banku a samotnou Sazku, aby do patnácti dnů vysvětlily, jak vznikly a kde se vzaly miliardové pohledávky.

"Společnost Moranda má patnáct dnů na podrobné vyjádření k nedostatku aktivní legitimace, řádnému postoupení pohledávek Komerční bankou i Raiffeisenbank a k zániku těchto pohledávek započtením, neexistenci úpadku ve formě platební neschopnosti nebo předlužení, poškození dlužníka na pověsti a důvěryhodnosti v důsledku zjevně účelového a zjevně šikanózního návrhu," uvedl soud ve výzvě.

Vysvětlete a podrobně

Sazka má zase objasnit, jak vypočítala jednu miliardu korun, kterou jí jako škodu mělo způsobit počínání bank. 

K insolvenčnímu návrhu na společnost Sazka se navíc připojilo první město.

Vedení Moravské Třebové poslalo soudu svoji pohledávku vůči Sazce. Firma má dlužit městu za osm výherních terminálů přes 50 tisíc korun.

"Jedná se o dluh místního poplatku za provozovaný výherní přístroj," uvedlo město pro soud.

Sazka chce návrh zamítnout

Sazka už navrhla soudu zamítnout insolvenční návrh od firmy Moranda podnikatele Radovana Vítka.

Podle Sazky návrh neobsahuje skutečnosti, které by osvědčovaly její úpadek. Moranda také neprokázala, že je oprávněna insolvenční návrh podat, uvedla Sazka, návrh tak považuje za šikanózní.

Městský soud v Praze dostal od Vítkovy firmy Moranda návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou 17. ledna. Vítek skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun a vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Právě kvůli splácení dluhopisů, vydaných na financování výstavby sportovní arény ve Vysočanech,Sazka čelí problémům.

Sazka v pondělí oznámila, že přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence.

Peníze od Penty

Sportovní svazy, které Sazku vlastní, dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky. Svazy mají za půjčku ručit akciemi Sazky.

Pokud by ovšem výnosy v období 15 let nestačily na splácení úvěru, podíly svazů v Sazce získá Penta s E-Investem. Dohoda o vstupu by měla platit právě 15 let a investoři v ní garantovali pro sportovní svazy roční příspěvek 200 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy