Sazka: Penta zkouší vyrazit PPF a KKCG trumfy z ruky

Zdeněk John
23. 5. 2011 11:51
Gladiolus popírá pohledávku, která vznikla z dluhopisů Sazky
Foto: Jan Langer

Praha - Společnost Gladiolus, za kterou stojí zájemci o Sazku investiční skupina Penta a eInvest podnikatele Martin Ulčáka, rozjela formální kroky, jejichž cílem je vyřadit ze hry trumf PPF a KKCG, tedy největší dosud uznaný dluh Sazky.

Gladiolus poslal Městskému soudu v Praze návrh na popření pohledávky ve výši pěti miliard korun, kterou uplatňuje správce dluhopisů, londýnská The Bank of New York Mellon.

Stejně se Gladiolus zachoval v případě pohledávek Siderius Holdings a Moranda, tedy těch, přes které se k dluhům Sazky dostal Radovan Vítek a později je přepustil PPF. V těchto případech jde o 433, respektive 451 milionů.

V listině, v níž odůvodňuje popření pohledávky, zástupkyně Gladiolusu popisuje, že tento krok učiní i ve čtvrtek na přezkumném jednání těsně před klíčovou schůzí věřitelů. Na ní se bude rozhodovat, zda Sazka bude reorganizována, nebo skončí v konkurzu, což jsou dvě základní možnosti, které připouští insolvenční zákon pro firmu v úpadku.

Gladiolus versus Kellner-Komárek

Gladiolus je jedním z věřitelů (hlásí se nejméně o 172 milionů korun) a jako takový má právo popřít pohledávku jiného věřitele.

Spor je to důležitý proto, že podle váhy jednotlivých věřitelů (podle objemu peněz) se bude na čtvrteční schůzi v pražském Národním domě na Vinohradech rozhodovat, co dál se Sazkou a jejímu dluhy.

Gladiolus zjednodušeně řečeno argumentuje tím, že The Bank of New York Mellon neměla právo přihlásit pohledávku tak, jak to udělala (především jde o rozdíly mezi anglickým a českým právem).

Cupka řekl "Ano"

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka označil už minulý týden pohledávku vzniklou z dluhopisů, za které se postavila O2 Aréna, jako nespornou. Do přezkumného řízení ve čtvrtek se tedy dostane, stejně jako pohledávky Moranda a Siderius Holding.

Ale Gladiolus se jí svou právní argumentací pokusí vyřadit ze hry, aby její držitelé "nepostoupili" do schůze věřitelů. O tom, zda se to podaří či nikoliv, rozhodne soudce Jaromír Harmach, který přezkumné řízení povede.

Většinovými vlastníky dluhopisů jsou PPF a KKCG, další vážní zájemci o Sazku vedle Penty. Pro jejich souboj bude čtvrtek nejdůležitějším dnem od chvíle, kdy Sazka byla prohlášena soudem jako firma v úpadku.

 

Právě se děje

Další zprávy