Rychlá pomoc od Kuby, 400 milionů pro malé podniky

ČTK ČTK
7. 6. 2013 17:29
Podpora je určena na obnovu provozu malých a středních firem po povodních
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Na podporu malých a středních podniků a živnostníků postižených povodněmi připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu sérii opatření v objemu 400 milionů korun, částka ale může být ještě navýšena.

Půjde o dotace na obnovu zničeného majetku, zvýhodnění úvěrů a záruky za úvěry na obnovu provozu a zásob.

"Připravili jsme program na rychlé poskytnutí peněz právě těmto menším firmám, abychom jim pomohli zvládnout toto kritické období a znovu nastartovat podnikání," uvedl ministr průmyslu Martin Kuba.

Jedním z největších problémů po minulých povodních podle něj bylo, že živnostníci a malé podniky museli ukončit svou činnost z důvodu výpadku příjmů a nedostatku prostředků na rychlou obnovu provozu.

Projekt se jmenuje Záchranný kruh MPO. Podle Kuby má podnikatelům ukázat "pět cest z vody do sucha." Pěti body jsou záruka za úvěry, firemní úvěry, dotace na obnovu zničeného majetku, zvýhodněné podmínky exportérům a úlevy na daních.

"Projel jsem oblasti zasažené povodní a viděl, co řadu lidí potkalo. Jde nám o to, abychom našli v praxi to, co podnikatelé potřebují. Chceme jim hodit záchranný kruh, s nímž by se jejich podnikání dostalo zpátky do sucha," řekl dnes Kuba na tiskové konferenci v Písku.

Na dotace na obnovu zničeného majetku MPO uvolní 50 milionů korun. Program je určen malým podnikům do 50 zaměstnanců a živnostníkům, kterým vznikla škoda minimálně 40 tisíc korun. Výše dotace může činit až polovinu výdajů na obnovu majetku, a to od 20 tisíc do 300 tisíc korun.

Podnikatelé budou moci o dotace žádat na všech regionálních kancelářích agentury CzechInvest a na pobočkách Českomoravské záruční a rozvojové banky ihned po schválení vládou. Kabinet o opatření bude jednat ve středu.

Malé podniky postižené povodní také budou moci žádat o příspěvek k zaručovanému úvěru od Českomoravské záruční a rozvojové banky. Ten bude poskytován na investiční projekty k obnově podnikání. Celkem bude na tyto příspěvky vyčleněno 50 milionů korun.

Českomoravská záruční a rozvojová banka bude také pro firmy postižené povodní poskytovat záruky za úvěry v objemu až 300 milionů korun, a to na pořízení a rekonstrukci dlouhodobého hmotného majetku a zásob. Zaručovány mohou být úvěry do výše 20 milionů korun.

Pro exportéry z řad menších firem, které postihla velká voda, připravila Česká exportní banka sérii zjednodušujících mechanismů. Poskytne jim například nové úvěry ve zrychleném procesu a bude vycházet vstříc u požadavků na prodlužování záruk.

U podniků zasažených povodněmi by také mohlo dojít k posunutí některých daňových povinností. Kromě avizovaného odpuštění daně z příjmu za rok 2013 chce resort průmyslu a obchodu prosadit pro postižené živnostníky také zrušení povinnosti platit zálohy na daň roku 2013. Bude také usilovat o posunutí doplatku daně za rok 2012 do 30. listopadu. Za dobu posečkání neúčtovat úrok a nadměrné odpočty DPH vracet do 15 dnů.

"Ze strany podniků bude v současné tíživé ekonomické situaci vítaná jakákoliv pomoc," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Podle Karla Havlíčka z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR by úřady vše měly dělat jednoduše, aby podpora byla pro každého jasně čitelná a okamžitě proveditelná. "Navrhujeme distribuovat podporu ve třech formách, a to na bázi přímých úvěrů nebo záruk, dále na bázi daňových úlev a konečně i ve formě přímých dotací," uvedl Havlíček.

 

Právě se děje

Další zprávy