Ruzyní do března prošlo 2,5 milionu cestujících

hjp
13. 5. 2008 10:30
Oproti loňsku je nárůst 7procentní
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Letiště Praha využilo ke svým cestám v letošním prvním čtvrtletí rekordních 2,5 milionu osob. V porovnání se stejným obdobím loni je to nárůst přes sedm procent.

Jak vyplývá z tiskové zprávy Letiště Praha, předběžné dubnové výsledky naznačují, že se posunuje hranice odbaveného milionu cestujících během jednoho měsíce. Zatímco v roce 2007 pražské letiště využilo více než milion pasažérů poprvé v květnu, letos tento rekord padl o měsíc dříve, v dubnu.

"Dosažené výsledky potvrzují předpoklady a postupně naplňují velký potenciál pražského letiště. Zároveň poprvé v jeho historii počet cestujících odbavených v prvním čtvrtletí překročil rekordních 2,5 milionu. A to i přesto, že první tři měsíce v roce tradičně nejsou provozně nejsilnějším obdobím," uvedl Jiří Pos, výkonný ředitel Správy Letiště Praha pro Letecký obchod a provoz.

Pos očekává, že v letošním roce služby letiště využije více než 13 milionů cestujících.

Nejvíce se si polepšily nízkonákladovky

Nejvíce se v prvním čtvrtletí rozvíjela nízkonákladová přeprava. Oproti loňsku dopravci přepravili o 14,8 procenta více cestujících.

Charterové lety vzrostly o deset procent. Jako přestupní bod Letiště Praha využilo více než 18 procent cestujících.

Prvenství mezi leteckými společnostmi s nejvyšším počtem cestujících si udržely České aerolinie s více než milionem pasažérů. Jejich podíl na celkovém počtu odbavených osob na Letišti Praha činí 42 procent. Druhou a třetí pozici obsadily easyJet a SkyEurope, na čtvrté místo se dostala Lufthansa a pětku největších dopravců uzavírá Travel Service.

Většina cestujících z Letiště Praha využila již tradičně lety po Evropě, kterých se uskutečnilo celých 91 procent. Nárůst zaznamenaly lety na Blízký východ (o 28 % více), na severoamerický kontinent (o 26 % více) a do Asie (o 20 % více než vloni ve stejném období).

 

Právě se děje

Další zprávy