Roste generace tisíců mladých, kteří nikdy nepracovali

Tomáš Fránek
29. 9. 2010 14:50
Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že stále roste skupina mladých lidí, kteří nikdy nepracovali
Foto: Jan Langer

Brno - Statistiky jednoznačně potvrzují to, o čem se už nějakou dobu mluví - mezi lidmi, kteří měli naposledy práci před osmi lety, nebo vůbec nikdy nepracovali, výrazně převažují mladí lidé do 29 let.

V Česku tak především v chudších regionech dorůstá generace mladých lidí, kteří nikdy nezkusili, co je to chodit do práce.

Z asi třiceti tisíc lidí, kteří měli naposledy práci před osmi roky, je podle Českého statistického úřadu téměř šestnáct tisíc lidí ve věku od 15 do 29 let (statistici sledují zaměstnanost všech lidí, kteří dokončí základní školu, za zaměstnané jsou považováni například učni, kteří chodí na placenou praxi).

Česko není jiné než svět

Česko tak kopíruje světový trend. Podle Mezinárodní organizace práce bylo koncem loňského roku po celém světě bez práce 81 milionů mladých lidí.

Tato skupina lidí už má svůj název - ztracená generace. To jsou mladí lidé, kteří marně po škole dlouhé měsíce a roky hledají práci.

"Situace je nejhorší od druhé světové války a další maximum mladých lidí bez práce lze očekávat v letošním roce. Nejhůře jsou na tom teď mladí v rozvojových zemích, kde jich žije nejvíce," uvedla Mezinárodní organizace práce.

Experti předpokládají, že se počet absolventů škol bez práce v Česku na podzim dostane až přes 47 tisíc. To bude více než v roce 2005, který byl dosud v počtech mladých lidí bez práce rekordní.

Celkově počet lidí, kteří jsou v České republice bez práce déle než rok, ve druhém čtvrtletí podle dnes zveřejněných statistik narostl na 154 900. Meziročně se počet dlouhodobě nezaměstnaných zvýšil o 59 300.

Nejhůř na severu Moravy

Větší část dlouhodobě nezaměstnaných, 81 100, jsou ženy. Z hlediska vzdělání tvoří jejich největší část vyučení lidé bez maturity, a to 72 300, a lidé se základním vzděláním, 45 600. Největší část dlouhodobě nezaměstnaných se přitom rekrutuje z bývalých zaměstnanců zpracovatelského průmyslu.

Nejvíce dlouhodobě nezaměstnaných mají podle údajů ČSÚ v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. V prvním případě jich je 26 700, ve druhém 26 100.

Tyto dva kraje patří v celkové nezaměstnanosti k vůbec nejpostiženějším. Naopak nejméně dlouhodobě nezaměstnaných mají v Praze, a to 4500, a Libereckém kraji, 4900.

 

Právě se děje

Další zprávy