Rok po exekuci: Majitel opustil giganta Setuzu

Adam Junek
9. 7. 2008 13:28
Vlastní nadále její budovy a distribuci

Ústí nad Labem/Praha - Společnost, jejíž budovy a nákupní a distribuční kanály ovládá někdo jiný. Tak vypadá rok po odvrácení hrozby exekuce ústecká potravinářská firma Setuza.

Právě před rokem Setuzu tehdejší vlastníci spojení ve společnosti Campaspol Holding v čele s koncernem Via Chem Group vykoupili z dluhů vůči státu. Šlo o více než miliardu korun.

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz ale Via Chem již Setuzu přímo neovládá.

Majetkový řetězec Setuzy byl vždy komplikovaný. Na jeho vrcholu však od loňského roku stojí právě Campaspol Holding. Jeho jediným majitelem byl nakonec jen Via Chem Group, ač měly jeho partnery být německá Campa AG a PPF Investments, které se přezdívá "Kellnerovi bankéři".

Podle výpisu z obchodního rejstříku však byl Via Chem jako majitel Campaspol Holdingu vymazán.

"Jde o strukturální rozhodnutí. Jméno kupce je obchodním tajemstvím," sdělil Aktuálně.cz Jan Sotona, mluvčí Via Chem Group.

Setuza však mimo zájem Via Chemu nestojí. Spíše naopak.

Via Chem totiž nově ovládá budovy, v nichž ústecká firma funguje.

Ty byly v rámci revitalizačního plánu schváleného valnou hromadou loni prodány sesterské společnosti Setuza Developments za více než miliardu korun. Setuza tak získala tolik potřebné finance na vyrovnání dluhů se státem a budovy si zpětně pronajala.

Jediným vlastníkem sesterské firmy byl Campaspol Holding. Podle červnového zápisu v obchodním rejstříku se jím však stal Via Chem.

Via Chem pak, jak potvrdil Sotona, ovládá další firmu úzce spojenou se Setuzou - Oleofin. Ten by se velmi zjednodušeně dal nazvat pokladničkou Setuzy. Přesně řečeno je její tzv. tollingovou firmou.

„Od roku 2004 prostřednictvím Oleofinu Setuza nakupovala od svých dodavatelů především strategickou surovinu - řepku. Od ledna 2008 přešel v rámci restrukturalizace na společnost Oleofin i například nákup materiálu pro výrobu a část realizovaných činností strategických obchodních úseků firmy Setuza," vyplývá ze stránek Setuzy.

Výsledek? Via Chem drží budovy, má pod palcem kontrakty s dodavateli i odběrateli. Naopak Setuza má dluhy, lidi a stroje a neznámého vlastníka.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy