Exekucí postižená Setuza utrží sedm miliard

Adam Junek
22. 12. 2007 17:59
Se ziskem to kvůli výkupnému bude horší
Setuza - továrna ve městě.
Setuza - továrna ve městě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nelehký rok má za sebou potravinářský kolos, ústecká společnost Setuza. Více než půl roku se potýkala s exekucí. Změnila majitele. Přišel a odešel silný investor svázaný s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem. A objevil se znovu stín bývalého vládce Setuzy Tomáše Pitra.

A jak takový dobrodružný rok dopadne pro firmu hospodářsky? "Pro tento rok předpokládáme tržby okolo sedmi miliard korun," řekla deníku Aktuálně.cz Marie Logrová, mluvčí ústecké firmy.

Miliardové výkupné

Zisk však s ohledem na náklady spojené s exekucí si firma odhadovat netroufá. Výkupné za ukočení exekuce firmu přišlo na 1,1 miliardy korun.

Dělník před vchodem pro zaměstnance Setuzy.
Dělník před vchodem pro zaměstnance Setuzy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Setuza zaplatila státu. Exekuce končí

V listopadu loňského roku došla českému státu trpělivost při přetahování o spornou pohledávku, která spolu s úroky narostla až na čtyři miliardy korun. Požádal soud o vyhlášení exekuce a ten expresně souhlasil.

Tou dobou už v Setuze úřadoval nový majitel - společnost M.L. Moran, který odkoupil Setuzu od skupiny kolem kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra. Jeho snaha se s vládou dohodnout vyšla v niveč. Firma podle ministerstva zemědělství nabízela příliš nízké "výkupné".

M.L. Moran pak svou snahu vzdal a v únoru ze Setuzy odešel. Novým majitelem se stala společnost Campaspol, za níž stojí skupina ViaChem. Jako finanční partner se přidala společnost PPF Investments, které se přezdívá Kellnerovi bankéři.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Setuza prodána. Němcům či Pitrovi?

Ta nakonec vstoupila v průběhu roku do Setuzy i majetkově.

A právě noví majitelé se dokázali břemene exekuce zbavit. Se státem se dohodli, že zaplatí 1,1 miliardy a pohledávka i exekuce se stanou minulostí. A v červenci skutečně peníze na příslušném účtě přistály.

Pitr zazlobil?

Zdálo se, že Setuzu už nemůže nic zbrzdit v tom, aby se oklepala. Ale objevil se opět stín Tomáše Pitra, kterého hledá policie, neboť nenastoupil pětiletý trest odnětí svobody za daňové úniky.

Zhruba na den se ocitl ústecký provoz bez dodávek páry. Odstřihla jej společnost Energy - výhradní dodavatel energií pro ústeckou továrnu, a to kvůli sporu o nezaplacené faktury.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Pára opět proudí do Setuzy, firma obnovuje výrobu

Dříve Energy patřila mezi firmy spojené se Setuzou. Také se dříve jmenovala Setuza energetika.

Dlouhodobě se tvrdí, že za firmou Energy stojí uprchlý kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, který Setuzu do loňského roku ovládal. Není v této chvíli zřejmé, zda má stále na Energy vliv, nicméně měla být jeho pojistkou, jak Setuzu ovládat i v případě, že se majetkové poměry v největším českém zpracovateli řepky olejné jakkoli změní.

Podle výpisu z obchodního rejstříku figuruje ve všech firmách okolo Energy Pitrův dřívější spolupracovník Aleš Volf, který dříve patřil k vrcholovému managementu Setuzy.

Na konci roku pak Setuzu opustil silný investor. "Bankéři Petra Kellnera" se vyvázali ze spolupráce s ViaChemem a do ústeckého zpracovatele řepky nastoupil nový partner z Německa - Campa AG.

ČTĚTE VÍCE:
Kellnera střídají v Setuze Němci. Vzniká obr v biopalivech

 

Právě se děje

Další zprávy