Kellnera střídají Němci. Vzniká obr v biopalivech

Petr Havel (spolupracovník redakce)
6. 12. 2007 15:20
Setuza se stane součástí společnosti Campa AG
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ústecká Setuza se s největší pravděpodobností stane součástí nejsilnějšího středoevropského komplexu podniků na výrobu biopaliv.

Skupina firem kolem společnosti Via Chem Group totiž tento týden uzavřela dohodu o spolupráci s německým producentem biopaliv, společností Campa. Cílem je podle mediálního zástupce Via Chem Group Jana Sotony dlouhodobá strategická spolupráce společností Spolchemie a Setuza s německými partnery.

"Prvním bodem spolupráce je kapitálový vstup ústecké chemické společnosti Spolchemie do Campa," informoval Sotona s tím, že navýšením základního jmění o 10 milionů eur získá  Spolchemie 25procentní podíl ve společnosti Campa. Via Chem Group i Campa AG budou mít ve společném projektu padesátiprocentní majetkový podíl.

Dobré zprávy pro Setuzu

Setuza, která je tak z poloviny ovládána německým kapitálem, uvedenou transakci vítá. Podle mluvčí Setuzy Marie Logrové by měla mimo jiné uklidnit zaměstnance podniku, mezi kterými se v průběhu tohoto týdne začaly šířit fámy o tom, že "se něco děje, bude se zřejmě propouštět a Setuza půjde do konkurzu".

"Nic se rozhodně zavírat nebude, vítáme naopak, že se zachová výroba v obou našich závodech a že nám dohoda umožní lepší přístup na evropské trhy," zdůrazňuje Logrová. Propojení Via Chem Group, Campy a Setuzy ale ještě není definitivní. "Celou transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, a to jak v Česku, tak na německé straně," upozorňuje mluvčí Setuzy.

Největší producent biopaliv ve střední Evropě 

Ve středoevropském regionu totiž vzniká největší nadnárodní producent biopaliv s výrobními kapacitami v bavorském Straubingu, Ústí nad Labem a Olomouci. Propojení podniků přitom zlepšuje jejich pozice na českém i německém trhu a zároveň integruje "pod jednou střechou" nákup surovin, výrobu biosložky i její odbyt.

"Setuza se stává součástí nadnárodního projektu se všemi výhodami, které jí z toho plynou," konstatuje ředitel Setuzy a Spolchemie Martin Procházka.

Setuza i Campa AG v současné době disponují kapacitou na výrobu 150 000 tun bionafty, Campa navíc hodlá svou současnou produkci navýšit na 350 000 tun bionafty ročně. Společný podnik tak bude moci vyrobit půl milionu tun bionafty.

 

Právě se děje

Další zprávy