Riskantně hospodařících obcí přibylo, spočítal Kalousek

Karel Toman
10. 10. 2012 19:45
Vedle známých obcí Bublava a Prameny se v nejhorší trojce objevil nováček z Přerovska
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Celkem 84 obcí v Česku hospodaří rizikově. Vyplývá to z hodnocení ministerstva financí. Oproti předchozímu roku přibylo do seznamu 22 obcí.

"Fakt, že se nějaká obec nachází mezi těmi, které podle ministerstvem stanovaných kritérií vykazují známky rizika, ještě neznamená, že je v tíživé finanční situaci," upozorňuje mluvčí rezortu Ondřej Jakob. To podle něj dokáže potvrdit až podrobnější analýza.

Vysoké riziko platební neschopnosti identifikovalo ministerstvo pouze u známých obcí Bublava a Prameny, k nimž se přidala i mediálně dosud neznámá obec Turovice na Přerovsku. Ta má podíl cizích zdrojů k vlastním ve výši 144 procenta a její celková likvidita zamrzla jednu setinu nad nulou. I tyto obce se však podle ministerstva snaží riziko platební neschopnosti odvrátit.

Jde o prevenci, tvrdí Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek označil pravidelný monitoring za "důležitou prevenci před platební neschopností obcí."

"Každý občan se bude moci seznámit, jak jeho obec hospodařila a zda je hodnocena jako riziková," říká Kalousek.

Hodnocení hospodaření je založeno na sledování osmnácti ukazatelů u jednotlivých obcí a jimi zřízených příspěvkových organizací. Za zásadní ukazatele jsou považovány celková likvidita a podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům. Monitoring tak není primárně určen pro hodnocení míry zadlužení, ale pro hodnocení hospodářské situace každé obce.

Naopak jednoznačně lze podle ministerstva říci, že významná rizika pro hospodářskou situaci obcí leží v nedodržení dotačních podmínek, ať už evropských nebo národních programů. Kromě chyb v přípravné fázi se u evropských dotací může do hospodaření obce výrazně zakousnout také podmínka několikaleté udržitelnosti projektu, což často znamená pro obecní kasu velké výdaje.

"Už samotné předfinancování působí obcím nemalé finanční potíže, které se mohou takto dále prohloubit," dodává Jakob.

Jak hospodaří konkrétně jejich obec, si lidé mohou vyhledat na speciální stránce ministerstva financí.

 

Právě se děje

Další zprávy