Psychologové varují: Jen peníze na udržení lidí nestačí

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 6. 2010 11:40
Lidé sice nejvíc hledí na výši platu, jejich spokojenost ale ovlivňuje i náplň práce a možnost vývoje.

Brno - Peníze jsou sice silným argumentem, ale pokud jsou tím jediným, zaměstnance vám neudrží, vzkazují psychologové firmám. Zjistili to při analýze psychologických testů 250 tisíc Čechů shromážděných v posledních třech letech.

Samotný průzkum mezi zaměstnanci ukázal, že při výběru práce jsou pro téměř polovinu lidí směrodatné především výše platu a nabízené benefity. Průzkum s více než čtyřmi tisíci respondenty provedla společnost LMC, provozovatel portálů Práce.cz a Jobs.cz, a agentura Factum Invenio.

Lidé teprve na druhém místě uváděli jako důležitou náplň práce a pouze 6 procent lidí si váží dlouhodobé perspektivy, kterou jim místo nabízí.

Psychologické testy ale zjistily omezenou účinnost takové motivace. "Zaměstnanec věří, že pokud mu bude přidáno na platu, tak bude spokojen a hlavně bude výkonnější. Jenže ouha, za tři měsíce počáteční uspokojení pominulo, cítí se stejně a chce zase zlepšit podmínky, nejlépe plat. Tak to může jít donekonečna," uvedl psycholog Jiří Šimonek, ředitel společnosti DAP Services.

Přestože tedy lidé na finanční ohodnocení slyší, není jedinou podmínkou jejich spokojenosti. Zvlášť pokud nejsou v oboru úplnými nováčky a leccos už zkusili.

"Pracovníci, kteří již disponují rozmanitými zkušenostmi, v jistém životním období dávají přednost práci u zaměstnavatele, který jim nabídne možnost podílet se na zajímavých projektech. Motivuje je ten, kdo jim nabídne jistou míru zodpovědnosti a možnost ovlivnění důležitých projektů, na nichž firma pracuje," doplnila personální manažerka společnosti LMC Dagmar Šimonová.

Udržet své lidi spokojené a výkonné pomáhá také férový přístup, i když jej samotní zaměstnanci většinou nejmenují. Jejich motivaci ale dokáže zničit špatný přístup - nedodržení dohod ze strany zaměstnavatele, příliš autoritativní vedení, ale i nemožnost profesního růstu.

"Častým původcem demotivace a zbytečného stresu jsou také různé formy lží, podvodů a zneužívání," upozornil na výsledky analýzy psychologických testů Šimonek.

 

Právě se děje

Další zprávy