Jak vypadají Stavby roku 2010? Tady je máte jako na dlani

Jak vypadají Stavby roku 2010? Tady je máte jako na dlani
Objekt má mimořádný historický a architektonický význam v celé oblasti historického jádra Prahy. Rekonstrukce zahrnovala stavební úpravy, které znamenaly návrat k původním historickým dispozicím a které vyčistily objekt od pozdějších necitlivých stavebních úprav, dále kompletní návrh nového technického zařízení objektu, statické sanace související s havarijním stavem renesančního krovu s ohledem na budoucí využití podkrovního prostoru.
Samostatnou kapitolou byla dostavba původních věží a vikýřů, včetně způsobu jejich založení v úrovni stropu 3.NP. Nově byl do objektu osazen výtah, který propojuje všechna tři podlaží. Důležitou součástí rekonstrukce byla obnova původní fasády a restaurátorské práce prováděné v souvislosti s obnovou nástropních maleb na klenbách a na dřevěných trámových stropech.
Malá vodní elektrárna (MVE) Železný Brod. Autor stavby: Ing. arch. Boris Šonský, Architektonická kancelář, spol. s r.o. ing. arch. Pavel Janoušek, ing. arch. Boris Šonský.
Leží na řece Jizeře, výkon - 1MW, náhon 1,4 km, jez, vtok, nová stavba VE, 3x turbosoustrojí.
Foto: stavbaroku.cz
Aktuálně.cz Aktuálně.cz, Lucie Kalivodová
1. 10. 2010 11:09

Praha - Nejvíce ocenění ze soutěže Stavba roku 2010 si odnesli architekti, kteří se zasadili o rekonstrukci Malostranské besedy v Praze a realizátoři stavby malé vodní elektrárny v Železném Brodě. Výsledky 18. ročníku vyhlásila pořádající Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Titulem Stavba roku 2010 se kromě Malostranské besedy a elektrárny v Železném Brodě pyšní bez rozlišení pořadí i kancelářské centrum Vinice v Pardubicích, letní koupaliště v Hradci Králové a Centrum sportu a zdraví v Olomouci. Opravená Malostranská beseda získala také cenu předsedy Senátu a cenu primátora hlavního města Prahy.

 

Právě se děje

Další zprávy