Prošlé jídlo mělo dalších 13 obchodů. Tady je seznam

Tomáš Fránek
7. 3. 2012 18:02
Nová zpráva potravinářské inspekce: Podvádějí velké řetězce, ale i vietnamské prodejny
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Potraviny s posunutými daty spotřeby se vedle velkých obchodních řetězců objevily také ve vietnamských večerkách a menších prodejnách.

Někteří prodejci se snaží klamat spotřebitele také tím, že mezi mléčnými výrobky nabízejí i potraviny, které z mléka nejsou - tedy například rostlinný tuk je nabízen jako máslo.

Při nejnovější vlně kontrol našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce závady ve třinácti obchodech od Třince až po Chomutov.

Kuřata i sýr

A přes ujišťování řetězců o tom, že se na prodej přebalených nebo prošlých potravin zaměří, se znovu v seznamech objevuje část velkých obchodníků.

Zboží se špatně označenými daty spotřeby objevili inspektoři ve třech prodejnách Billa, čtyřech obchodech Tesco a v jednom obchodě Albert a Coop.

Tesco v Třinci tak lidem prodávalo kuřecí výrobky, které měly jiné datum spotřeby na originální etiketě a jiné na etiketě, která byla vytištěna z váhy pro spotřebitele při zabalení výrobku. Kladenské Tesco zase nabízelo lidem dva dny prošlý sýr.

V Bille v Sedlčanech byla u části porcovaných sýrů stržena data spotřeby.

Nejen velké řetězce

Vážná pochybení našli inspektoři také v několika prodejnách s vietnamskými majiteli.

Z části výrobků byly úmyslně strženy údaje o datech minimální spotřeby, u dalšího zboží byla tato data výrazně pozměněna.

Například v prodejně v Petrovicích vietnamský majitel u oplatků plněných čokoládou posunul datum trvanlivosti z ledna 2012 na listopad 2012.

Stržená data spotřeby inspektoři objevili také v další vietnamské prodejně ve Vrážské ulici v Praze.

Vietnamských večerek v Česku přitom v poslední době výrazně přibylo a začínají být konkurencí zavedených obchodů. Jejich množství se už přibližuje počtu tradičních družstevních prodejen, kterých je na tuzemském trhu zhruba 3000.

 

Právě se děje

Další zprávy