Propad HDP pokračuje, lidé šetří na všem, včetně jídla

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 11. 2012 9:51
Za poklesem HDP stojí pokles domácí poptávky. Méně utrácejí firmy i domácnosti
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hrubý domácí produkt za červenec až září meziročně klesl o 1,5 procenta. Ve srovnání s druhým čtvrtletím pak o 0,3 procenta.

Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jak ČSÚ informoval, zveřejněný HDP je už očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy.

Obchod nepomáhá

Za hlavní příčinu prohlubujícího se poklesu HDP označují statistici především slábnoucí domácí poptávku. Snížily se zejména investice do staveb, strojního vybavení a dopravních prostředků. "Klesající tendenci však měly i spotřební výdaje domácností," doplňuje ČSÚ.

"Lidé šetří a jejich chuť nakupovat je takřka nulová," komentuje Michal Kozub z Home Credit. Uspořit se podle něj snaží i na takových výdajích, jako je jídlo.

Přebytky zahraničního obchodu už tento pokles - stejně jako v předchozích dvou kvartálech - nezvládly kompenzovat. Obchod se zahraničím přitom zůstává jedinou růstovou oblastí.

I zde jsou ale podle Kozuba patrné první problémy, například v září vývoz vůbec nerostl.  Potvrzuje to mimo jiné propad průmyslu.

Nižší byla pro Česko klíčová výroba dopravních prostředků, neboť celoevropská poptávka po autech klesá, ale také produkce v potravinářství, dřevařském nebo papírenském průmyslu.

Podle analytiků je očekávané zpomalení větší, než se čekalo. V regionu střední Evropy navíc nepatříme k žádným premiantům - sousední Slovensko rostlo ve stejném období meziročně o 2,5 procenta.


 

Právě se děje

Další zprávy