Přístroj BlackBerry zvedl svému výrobci zisk o 59 %

Ekonomika Ekonomika
18. 12. 2009 10:49
BlackBerry se za tři měsíce prodalo 10 milionů kusů, příjmy RIM se přiblížily 4 miliardám dolarů.
Někdo má mobilní telefon, někdo má BlackBerry.
Někdo má mobilní telefon, někdo má BlackBerry. | Foto: Aktuálně.cz

Toronto - Za telefon, který umí o hodně víc, než ostatní mobilní telefony, lidem stálo za to zaplatit bez ohledu na krizi.

Výrobce chytrých telefonů BlackBerry, kanadská společnost Research In Motion, díky obrovskému zájmu o toto zařízení zvýšila ve třetím fiskálním čtvrtletí zisk o neuvěřitelných 59 procent.

Díky prodeji více než 10 milionů přístrojů vydělala RIM ve čtvrtletí končícím 28. listopadu 628,4 milionu dolarů. Příjmy vystoupaly na 3,92 miliardy dolarů.

Co se týká počtu prodaných kusů, jde o další rekord, ve druhém čtvrtletí lidé na celém světě koupili "jen" 8,3 milionu BlackBerry.

Zařízení, které umožňuje krom telefonování i synchronizaci pracovního e-mailu či elektronického diáře, je přitom obvykle několikanásobně dražší než obyčejné mobilní telefony. I proto se RIM v minulosti zaměřovalo hlavně na manažery a klienty z řad firem.

To se však v poslední době změnilo. Zatímco před dvěma lety tvořily firmy celou polovinu nových uživatelů BlackBerry, v letošním třetím čtvrtletí už to byla jen pětina.

RIM si tak může dovolit optimistický výhled do budoucna. Na čtvrté fiskální čtvrtletí očekává další zvýšení příjmů a to na 4,2 až 4,4 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy