Případ Moravia banky nekončí. Část se vrací na začátek

ČTK ČTK
19. 11. 2012 13:27
Nový soud začne v únoru a trvat může i šest let
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Policie ČR

Ostrava - Část obžaloby v kauze zkrachovalé Moravia banky se bude u ostravského krajského soudu projednávat od úplného začátku. Soudce má nový senát a tři z 15 obžalovaných nesouhlasí se čtením spisu. Kauza se tak protáhne o roky. Vrchní státní zástupce Rostislav Bajger se domnívá, že se případ může řešit i dalších šest let.

Podle státního zástupce obžalovaní finanční ústav připravili uzavíráním nevýhodných obchodů téměř o miliardu korun. Tím zavinily krach banky.

Současná situace je velmi složitá a nepřehledná. Soudy už vynesly rozsudky opakovaně, některé už jsou pravomocné, jiné zrušené. Jeden z původně 17 obžalovaných je nyní dokonce ve výkonu trestu, další má nástup do vězení odložen ze zdravotních důvodů.

Případ ale jen tak neskončí. Po zrušení části rozsudku Vrchním soudem a úspěšného dovolání některých obžalovaných k Nejvyššímu soudu se část obžaloby měla dnes projednávat znovu u Krajského soudu v Ostravě. Hlavní líčení ale nezačalo. Nebyly splněny všechny podmínky pro jeho zahájení. Soudce proto určil nový termín. Znovu se okolnostmi krachu banky bude zabývat 11. února.

Soudy již trvají deset let

Soud se už táhne deset let. Další komplikace se ale dají očekávat. Během projednávání se zcela změnil senát. "Z původních čtyř přísedících během deseti let mi nezbyl žádný. Někteří zemřeli, jiní se odstěhovali, další jsou těžce nemocní," vysvětlil soudce Karel Gil. Pro další postup se mu nabízely jen dvě varianty.

Ta rychlejší spočívá v přečtení podstatného obsahu spisu, který čítá 30 000 stran. S tím by ale museli souhlasit všichni obžalovaní. Tři ale dnes uvedli, že trvají na novém projednání celého případu a se čtením spisu nedali souhlas. Pro senát to znamená opakovat všechny výslechy obžalovaných, svědků i znalců. Navíc bude muset provést znovu listinné důkazy. Proces se tak protáhne o další roky.

"Může to být až šest let. Tak dlouho se případ projednával v prvním kole," řekl státní zástupce Rostislav Bajger.

Původní obžaloba se týkala 17 lidí. Především manažerů banky a spřízněných firem. Dva z obžalovaných už ale byly pravomocně zproštěni obžaloby a jich se další kolo projednávání netýká. Na lavici obžalovaných tak dnes mělo usednout 13 mužů a dvě ženy. Petr Gerlich je ale na útěku. A další dva obžalovaní se omluvili. Ve vězení je nyní jen jeden z odsouzených Svatopluk Mayer. Ten si odpykává trest za část obžaloby.

Bývalý ředitel banky Jiří Baron se nástupu do vězení vyhýbá a podle státního zástupce jej má ze zdravotních důvodů odložen. Další odsouzený Roman Podgrabinský byl už na podmínku z vězení propuštěn.

První rozsudek je z roku 2006

Úplně první rozsudek padl v této kauze v roce 2006. Tehdy poslal senát do vězení Barona, Podgrabinského a Mayera, zbývajících 14 obžalovaných zprostil obžaloby. Baron měl ve vězení podle původního rozsudku strávit 7,5 roku. Odvolací soud v Olomouci mu později trest zmírnil na 3,5 roku. S odvoláním uspěli i Mayer a Podgrabinský. Soud jim snížil nepodmíněné tresty z pěti na 3,5 roku a ze sedmi let a devíti měsíců na šest let. Podstatnou část rozsudku však odvolací senát zrušil a vrátil k novému projednávání do Ostravy.

Po dalším projednání zbývající části obžaloby v roce 2009 ostravský soud tresty Baronovi a Podrgabinskému zpřísnil. Mayer byl v té době už na útěku a policie jej dopadla až později. Senát navíc nově uložil i pět podmíněných trestů v rozmezí od deseti měsíců do dvou let. Šest obžalovaných znovu zprostil obžaloby

Odsouzení později uspěli u Vrchního soudu v Olomouci i Nejvyššího soudu v Brně. Krajský soud v Ostravě proto dostal za úkol tyto body obžaloby, které ještě nebyly pravomocně odsouzené, projednat znovu.

Moravia Banka v roce 1999 vedla 118 000 účtů. Vkladatelé jí svěřili více než devět miliard korun. Poté, co banka ztratila povolení k bankovní činnosti, dostali klienti od státu 90 procent svých vkladů, maximálně ale milion korun. Bez odškodnění ale zůstali majitelé devizových účtů, které ze zákona nepodléhají pojištění vkladů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy