Případ korupce v Ostravě narazil, klíčový důkaz neplatí

Tomáš Fránek
15. 11. 2010 10:52
V zakázce na opravu domů v Ostravě Ústavní soud zrušil příkazy státního zástupce
Foto: Pavel Baroch

Brno - Verdikt ústavních soudců, podle kterého neplatí důkazy získané v budovách firem, pokud policie měla k prohlídce pouze povolení od státního zástupce, už ovlivňuje i případy stavební korupce.

Ústavní soud totiž zrušil příkaz Krajského státního zastupitelství, podle kterého byly v kancelářích společnosti Bytostav Poruba zajištěny počítače s korespondencí dokazující uplácení při zakázce na opravu domů v Ostravě.

Právě případy stavebních zakázek rozdělovaných městy nebo městskými částmi patří podle expertů mezi nejčastější případy, kdy se v Česku uplácí. Důkazů je ale málo. Případů, kdy úředníci či zástupci firem byli pravomocně odsouzeni, ještě méně.

Důvěrné počítače a telefony

Deník Aktuálně.cz už minulý týden informoval, že Ústavní soud rozhodl o neplatnosti důkazů získaných při prohlídkách kanceláří či firemních sídel. A to ty, které povolil jen státní zástupce a nikoli soudce, jak je nezbytné při prohlídkách v bytech a domech.

V případech, kde soudcův souhlas nebyl, označil důkazy z firem a kanceláří za protiústavní, dokonce i se zpětnou platností.

V ostravském případě policie prověřovala, zda se manažery firmy a vedoucí právního odboru na radnici městského obvodu Ostrava-Jih Hanou Kalusovou domluvili na konkrétní zakázce: rekonstrukci domu v majetku města.

Celý případ vyšetřovala kvůli podezření ze spáchání přípravy trestného činu podvodu a přijímání úplatku. Státní zástupce rozhodl, že se mají zabavit počítače v prostorách firmy, aby policie získala důkazy o korupci. Policisté proto počítače i s daty z firmy odvezli.

Firma si ale proti postupu státního zástupce stěžovala u Ústavního soudu. Podle zástupců firmy byla při prohlídce zajištěna technika firmy, ne manažera, který měl zakázku domlouvat. A tím došlo k porušení práv firmy na ochranu dobrého jména a pověsti. Firma si proto na postup policie stěžovala u Ústavního soudu.

Státní zástupci tvrdí, že zabavení počítačů bylo v pořádku. "Příkaz byl vydán před rozhodnutím Ústavního soudu, navíc v témže případě byly vydány i příkazy v domovní prohlídce soudem," uvedli státní zástupci.

Senát Ústavního soudu vedený Dagmar Lastoveckou však firmě vyhověl a příkaz státních zástupců zrušil. Důkazy získané ze zabavených počítačů tak neplatí. "Tím, že byl napadený příkaz vydán k prohlídce sídla stavební firmy jako obchodní společnosti pouze státním zástupcem a nikoliv soudem, byla porušena základní práva. Proto byl příkaz zrušen," rozhodli soudci.

Oba jsou ve vazbě

Zatím není jasné, jaký bude mít rozhodnutí ústavních soudců na celý příkaz vliv.

Protikorupční policie totiž minulý týden oznámila, že kvůli podezřelé rekonstrukci dalšího domu za dvanáct milionů poslala do vazby právě vedoucí právního odboru na radnici městského obvodu Ostrava-Jih Hanu Kalusovou a také manažera stavební firmy Bytostav Poruba Luďka Jahna, kterých se také týkala také ústavní stížnost.

Vedoucí právního oddělení obvinili kriminalisté z pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, náměstka Bytostavu za to, že jí pomáhal. Důkazy měli policisté najít v dokumentech přímo na radnici.

 

Právě se děje

Další zprávy