Přijde i pátý operátor? V aukci mohou uspět oba nováčci

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
7. 10. 2013 12:06
Šéf ČTÚ: Výše dosažené ceny v aukci by neměla být důvodem k zastavení aukce
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - V aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE by mohli získat frekvence oba dva noví uchazeči. Společně se stávající trojkou tak na českém trhu může působit pět provozovatelů mobilních sítí. Na setkání s novináři to uvedl předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák.

Pro nově příchozí operátory vyčlenil Český telekomunikační úřad část frekvencí v pásmu 800 MHz a část v 1800 MHz. Pokaždé jde o souvislý blok, který může získat jeden operátor jako celek. Podle Nováka by mohla nastat situace, že každý vydraží jeden z bloků.

Teoreticky se nabízí i možnost, kdyby jeden ze zájemců o vybudování nového mobilního operátora "přestoupil" z vyhrazeného pásma a rozhodl by se o kmitočty bojovat se stávající trojicí operátorů, kteří v aukci budou soutěžit o nové kapacity pro rychlejší sítě. To by ovšem předpokládalo, že dva zájemci o nového operátora - společnosti Revolution Mobile a Tasciane - by cenu v průběhu aukce „vyšroubovaly" podstatně nad úroveň, za kterou by soutěžila stávající trojice.

Cena už aukci nazastaví

Novák dále na přímý dotaz uvedl, že výše dosažené ceny v aukci by neměla být důvodem k zastavení aukce, jako tomu bylo v předchozí dražbě, kdy celková cena překročila hranici 20 miliard korun,. "Nedovedu si představit, že by dosažení nějaké ceny byl důvod k zastavení," uvedl Novák.

Tehdejší předseda ČTÚ Pavel Dvořák ukončil aukci už v průběhu přihazování se zdůvodněním, že už průběžně dosažená cena je nereálná a operátoři by takto vysoké náklady promítli do konečných cen.

Stát draží kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Celkem se do aukce přihlásilo pět zájemců. Vedle stávajících, tedy T-Mobilu, Vodafonu a Telefóniky ještě Revolution Mobile, což je bývalá PPF Mobile Services odkoupená ředitelem Tomášem Budníkem od skupiny PPF, a dále společnost Tasciane, za kterou stojí KKCG Karla Komárka.

Zahraniční operátoři neměli zájem

Novák připomněl, že se jím vedený úřad intenzivně snažil přivést do aukce také zavedené evropské operátory, ti však podle něj neměli zájem.

S výnosem z aukce počítá návrh státního rozpočtu na příští rok. Vláda podle Nováka mírně navýšila odhadovanou částku z vyvolávací ceny 8,72 miliardy na zhruba deset miliard korun. Zájemci o nového operátora mají vyhrazeno nejlukrativnější pásmo s vyvolávací cenou ve výši 2,22 miliardy.

Do půlky října Český telekomunikační úřad vyhodnocuje, zda jsou přihlášky do aukce obsahově v pořádku. Následně bude zhruba měsíc probíhat školení účastníků a od půlky listopadu má odstartovat samotná elektronická aukce, během níž začnou zájemci „přihazovat". ČTÚ orientačně počítá s tím, že k přidělení kmitočtů dojde na začátku roku 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy