Předpověď ČNB: ekonomika zpomalí o méně, než tvrdí EK

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 11. 2011 9:55
Česká národní banka vydala zprávu o inflaci
Česká národní banka v Praze.
Česká národní banka v Praze. | Foto: Reuters

Praha - O něco optimističtější výhled do budoucna než Evropská komise (EK) i ministerstvo financí (MF) nabídla Česká národní banka ve své letošní čtvrté Zprávě o inflaci. Její součástí je totiž také čtvrtletní makroekonomická prognóza.

Stejně jako obě instituce také ČNB předpokládá v letošním a příštím roce zpomalení ekonomiky. Letos poroste hrubý domácí produkt podle jejích odhadů o 2 procenta, zatímco EK ve čtvrtek uvedla výhled růstu o 1,8 procenta a MF předpokládá růst o 2,1 procenta.

"Hospodářský růst ve druhé polovině letošního roku dále zpomalí zejména v důsledku odeznění investic do zásob, pokračující fiskální konsolidace a zvolnění zahraniční poptávky," vysvětlila předpoklad ČNB.

Odhady růstu jsou od 0,7 do 1,2 procenta

Ve výhledu na příští rok je banka o něco optimističtější než ministerstvo financí. Předpovídá sice další zpomalení růstu HDP zejména kvůli pokračujícímu útlumu zahraniční poptávky, za celý rok 2012 ale podle ní ekonomika poroste o 1,2 procenta. MF uvedlo ve výhledu odhad 1 procento, Evropská komise počítá dokonce s růstem jen o 0,7 procenta.

Centrální banka odhaduje také mírnější nárůst inflace v důsledku změny DPH od ledna 2012, než byl předpoklad ministerstva (3,4 %).

"Nová makroekonomická prognóza předpokládá, že celková inflace v roce 2012 dočasně vzroste v důsledku zvýšení DPH těsně pod 3 procenta; od začátku roku 2013 se pak sníží pod dvouprocentní inflační cíl," uvedla centrální banka ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy