Ekonomika padá. Ta v Česku víc, než se čekalo

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
10. 11. 2011 12:10
Evropská komise zhoršila výhled vývoje ekonomiky Česka i celé Unie - příští rok poroste o méně než procento
Ani zhoršený výhled ministerstva financí není podle EK dostatečně pesimistický.
Ani zhoršený výhled ministerstva financí není podle EK dostatečně pesimistický. | Foto: Jan Langer

Brusel - Kdepak růst o 2,1 procenta letos a o 1 procento příští rok. Ani zhoršený odhad ministerstva financí z konce října se podle Evropské komise neblíží budoucímu vývoji české ekonomiky.

Komise ve čtvrtek výhled výrazně zhoršila - letos poroste pouze o 1,8 procenta a příští rok dokonce jen o 0,7 procenta. Přitom ještě na jaře předpokládala komise pro letošek dvouprocentní růst a pro příští rok počítala dokonce s růstem o 2,9 procenta HDP.

Důvodem je silná závislost Česka na exportu a tedy na vývoji ekonomiky zejména v Německu a celé eurozóně. Ani tam totiž nejsou vyhlídky právě růžové. Po loňském růstu o 3,6 procenta Komise největší evropské ekonomice pro letošek předpovídá zpomalení na 2,9 procenta a prudké zabrždění v roce příštím - až na 0,8 procenta.

Důvod k jásotu ale podle EK nemá ani Unie jako celek, konec krize je opět v nedohlednu. Letošní růst o 1,6 procenta vykáže společenství pouze díky dobrým výsledkům ze začátku roku, na konci roku se totiž vývoj podle EK téměř zastaví. Příští rok bude ještě horší - ekonomika sedmadvacítky má podle předpovědi expertů růst pouze o 0,6 procenta.

Podobně pesimistický je i výhled celé eurozóny, která by měla letos růst o 1,5 procenta a příští rok dokonce jen o 0,5 procenta.

Evropská komise však upozornila, že tento odhad platí jen v případě, že se situace na trzích a v eurozóně ještě nezhorší, což je poměrně reálné riziko.

 

Právě se děje

Další zprávy