PPF se vrhá na zdravotnictví, chce koupit nemocnici

Hana Vorlíčková
10. 7. 2008 9:25
Skupina založila dceřinnou společnost PPF Healthcare
Kolonáda v Mariánských lázních, ilustrační snímek.
Kolonáda v Mariánských lázních, ilustrační snímek. | Foto: Simona Holecová

Praha - Skupina PPF, kterou ovládá miliardář Petr Kellner, si chce podmanit kus českého zdravotnictví. Před několika dny totiž založila dceřinnou společnost PPF Healthcare.

První akvizicí PPF Heathcare by měla být městská nemocnice v Mariánských Lázních. "Ano, tato společnost se o koupi nemocnice zajímá," potvrdil deníku Aktuálně.cz Josef  Řezka, ekonomický šéf nemocnice.    

Zájem o mariánsko-lázeňskou nemocnici potvrdil i Jiří Hájek, mluvčí PPF Group. "Máme velký zájem stát se strategickým partnerem nemocnice v Mariánských Lázních"," uvedl.

Kellner versus Šmucler

Na prodej 66procentního podílu nemocnice v Mariánských Lázních vypsalo město veřejnou obchodní soutěž. Nabídky se podávaly do 27. června.  Město doufá, že strategický partner bude do rozvoje místní nemocnice investovat minimálně sto miliónů korun.

Zájemců o koupi dvoutřetinového podílu je několik. Jedním z konkurentů společnosti Petra Kellnera je například lékař Roman Šmucler. Ten vlastní Kliniku estetické medicíny Asklepion. Lidé ho však znají spíše jako moderátora.  

Je zřejmé, že PPF Healthcare má již v hledáčku další akvizice. Petr Kellner totiž o zdravotnickém byznysu přemýšlí již delší dobu. Přibližně před rokem totiž v rozhovoru pro deník MFD uvedl: "Ale na nějaké velké budování nového byznysu je Česká republika malá země. Výjimkou, a to se týká celé této části Evropy, je zdravotnictví. To tady není vyřešené."

Zentiva a zdravotní pojišťovna 

PPF Group je úzce propojena se zdravotnickým byznysem i díky farmaceutické firmě Zentiva. V ní nyní skupina a Generali Holding vlastní téměř pětinový podíl.

PPF Group také nedávno nabídla drobným akcionářům nabídku na dobrovolné převzetí akcií. To se však vedení Zentivy nelíbí a management rovněž označil nabídku za podhodnocenou. 

Lidé kolem PPF však trvají na tom, že jejich nabídka převzetí zůstává jedinou realistickou a ničím nepodmíněnou volbou pro akcionáře Zentivy. Firma to oznámila u příležitosti středeční mimořádné valné hromady.

Zároveň se na trhu spekuluje o tom, že by mohl Generali PPF Holding založit novou zdravotní pojišťovnu.

Petr Kellner není prvním miliardářem v Česku, který se rozhodl investovat nemalé peníze do zdravotnictví. Konglomerát zdravotnických zařízení a také pojišťoven má pod sebou v rámci skupiny Agel shromážděn Tomáš Chrenek.

Čtěte více:
Chrenek dostal souhlas získat železniční nemocnici
Julínek zasahuje proti pojišťovně magnáta Chrenka

 

Právě se děje

Další zprávy