Potvrzeno. Státní naftové doly dostaly rekordní pokutu

Tomáš Fránek, Marek Homolka
6. 11. 2007 14:20
Moravské naftové doly mají zaplatit pět milionů
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Státní podnik Moravské naftové doly, který je od roku 2002 v likvidaci, porušoval zákon při zadávání zakázek na likvidaci starých ropných vrtů.

A za to dostal rekordní pokutu. Vůbec nejvyšší, jaká v Česku v této oblasti padla - pět milionů korun jí dnes potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. O její výši rozhodoval úřad již v září. Firma pak podala rozklad a nyní ji šéf úřadu Martin Pecina znovu potvrdil.

"Tak vysoká pokuta byla udělena mimo jiné i proto, že šlo o vědomé jednání s cílem obejít české zákony. Tedy nešlo o běžné pochybení při zadávání veřejné zakázky," uvedl Pecina.

Jde tak o konečné rozhodnutí a firma musí pokutu do dvou měsíců zaplatit.

Miliardová zakázka

Výše zakázky, při které státní firma porušila zákon, přitom přesáhla čtyři miliardy korun.

Zakázku zadala bývalá likvidátorka státního podniku Anna Sedláčková, která byla v polovině července 2007 odvolána.

Podle dostupných informací se již jejím jednáním zabývají kriminalisté a hrozí jí obvinění z podvodu. 

Na zakázku ale nevypsala soutěž. O miliardy se tak mohly ucházet pouze tři vybrané firmy, jedna z nich navíc účast odmítla.

Pokud by likvidátorka zakázku přidělila jiným způsobem, nemohla by podle antimonopolního úřadu uzavřít smlouvu se společností Purum. Ta totiž neprokázala, že splňuje předpoklady pro likvidaci vrtů.

Mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský uvedl, že se díky tomu, že se na zakázce ještě nezačalo pracovat, podařilo od smlouvy odstoupit.

Státní podnik Moravské naftové doly je jenom jednou z částí bývalé státní firmy. Ta větší byla privatizována a nyní ji vlastní podnikatelská skupina zastoupená Karlem Komárkem.

Komárkovy společnosti, největší firmy těžící v tuzemsku ropu a plyn, se rozhodnutí antimonopolního úřadu netýká.

Zřizovatelem státního podniku Moravské naftové doly je Ministerstvo průmyslu a obchodu a společnost je v likvidaci.

Zlín zatím vedl

Dosavadní nejvyšší pokutou, bylo potrestání Zlína. Předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina tak již v září potvrdil uložení třímilionové pokuty pro město Zlín.

ČTĚTE VÍCE:
Zlín musí za špatně zadané zakázky zaplatit tři miliony

Pokuta  byla uložena ve správním řízení, které se týká celkem třinácti zakázek v celkové hodnotě převyšujících částku 420 milionů korun.

Šlo například o zakázky na rekonstrukci základních škol, inženýrské sítě pro Kongresové centrum Zlín, úpravy bytových domů, tropickou Amazonii pro ZOO Lešná a jiné.

Vysoké pokuty dostaly také Hradec Králové (700 tisíc korun), pražský magistrát (521 tisíc) nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí (500 tisíc)

 

Právě se děje

Další zprávy