Roomster katapultoval zisk Škody o čtvrtinu vzhůru

dkl, ČTK
27. 7. 2007 12:42
Automobilka má za půl roku zisk osm miliard
Nová upravená verze roomsteru
Nová upravená verze roomsteru | Foto: Aktuálně.cz

Mladá Boleslav - Šest měsíců stačilo mladoboleslavské automobilce k tomu, aby vykázala čistý zisk 7,9 miliardy korun.

To je o více než 23 procent víc než v loňském roce. Podle tiskového mluvčího Jaroslava Černého firmě pomohlo především úspěšné zavedení Roomsteru a zvyšující se poptávka po Škodě Octavii.

Škodovka utržila celkem 113,5 miliardy korun, což představuje nárůst o 8,7 procenta proti roku 2006. Zisk před zdaněním byl potom zhruba deset miliard korun, o 22,1 procenta více než loni.

Zisk zvýšil i Volkswagen

"Tento úspěch vnímáme jako potvrzení naší modelové a areálové strategie. Těší nás zejména další zlepšování hospodářského výsledku skupiny Škoda Auto. Zásluhu na tom má i důsledné sledovaní našich nákladů," řekl Holger Kintscher, člen představenstva společnosti Škoda Auto zodpovědný za oblast ekonomie.

Výsledky dnes ohlásila i mateřská firma Škody, německý Volkswagen. Ten pololetí uzavřel s čistým ziskem 1,96 miliardy eur, tedy téměř 55 miliard korun. Ve srovnání se stejným obdobím loni zisk Volkswagen zvýšil o 65 procent. Je za tím hlavně lepší prodej v Evropě a Číně a poptáka po luxusní značce Audi. Tržby celé společnosti vzrostly o 5,7 procenta na 54,8 miliardy
eur.

Od začátku roku investovala Škoda Auto do hmotného majetku celkem 2,4 miliardy korun. Včetně vývoje pak byly investice více než 3,8 miliardy korun, což je o 10,5 procenta více než loni. Největší část této hodnoty, 1,6 miliardy korun, směřovala do produktových investic. Do obnovy výrobních závodů a do zlepšování infrastruktury investovala Škodovka v prvním pololetí dalších 460 milionů korun.

Celkem si koupilo novou Škodovku více než 311 tisíc zákazníků na celém světě a firmě tak vzrostl odbyt o 13,2 procenta proti první polovině loňského roku. O více než tisícovku vzrostl také počet zaměstnanců, ve Škodovce nyní pracuje 28 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy