Polovinu agenturního zaměstnávání tvoří černý trh

ČTK ČTK
23. 10. 2012 12:16
Prostřednictvím agentur práce bylo v Česku loni zaměstnáno 161 tisíc lidí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Minimálně polovinu celého trhu agenturního zaměstnávání v České republice tvoří černý trh. Důvodem je přidělování pracovníků do firem na základě dohody o provedení práce nebo smlouvy o dílo či přes takzvaný švarcsystém. Velký dopad má také vyplácení části mzdy v cestovních náhradách nebo dietách. Česko tak kvůli tomu přichází každoročně až o šest miliard korun. Na konferenci Agenturní zaměstnávání to řekla prezidentka Asociace poskytovatelů personálních služeb Jaroslava Rezlerová.

V roce 2011 bylo podle ní v Česku prostřednictvím agentur práce zaměstnáno 161 tisíc lidí. Přes členské agentury asociace z toho bylo zaměstnáno 71 tisíc, přičemž v letošním roce by se měl jejich počet zvýšit na 85 tisíc. Celkové tržby trhu agenturního zaměstnávání letos stoupnou na 13 miliard korun. "Jsme jedním z hlavních hybatelů trhu práce," dodala Rezlerová.

Vzniká černá listina

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček uvedl, že v Česku je nyní 1658 agentur práce, což je příliš mnoho. Je zde podle něj velký podíl personálních agentur, které se nechovají korektně. Snaha o redukci počtu agentur zpřísněním podmínek pro jejich podnikání měla negativní dopad na ty poctivé a na uživatele. "Nepodařilo se oddělit zrno od plev," podotkl.

Svaz nyní spolupracuje s asociací jak na sestavení takzvaného blacklistu nekorektně pracujících agentur, tak také na řešení zrušení zákazu dočasného přidělování osob se zdravotním postižením a cizinců ze zemí mimo EU, což negativně doléhá na tuzemské zaměstnavatele.

"V období ekonomické nestability, výkyvů v zakázkách je agenturní zaměstnávání vhodnou doplňkovou formou zaměstnávání," domnívá se nicméně Juříček.

 

Právě se děje

Další zprávy