Na jedno volné místo čeká 12 lidí, nezaměstnanost roste

Petr Kučera Petr Kučera
8. 10. 2012 9:44
Míra registrované nezaměstnanosti v září stoupla na 8,4 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: DataLife

Praha - Míra registrované nezaměstnanosti v Česku podle očekávání v září mírně vzrostla na 8,4 procenta. Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v průběhu září vzrostl na 493 185, z toho téměř 479 tisíc mohlo okamžitě nastoupit do práce. V porovnání s loňským zářím je uchazečů o zhruba 18 tisíc více.

Na podporu v nezaměstnanosti měla v září nárok jen necelá pětina uchazečů, konkrétně 89 344 lidí (18,1 procenta).

V průběhu září bylo nově zaevidováno 60 773 osob. Naopak 54 281 uchazečů z evidence odešlo, do zaměstnání z nich však nastoupilo jen 29 280 osob.

Zaměstnavatelé dobrovolně nahlásili 40 809 volných pracovních míst, což je o 1750 méně než v předchozím měsíci, ale o 1014 více než před rokem. Dalších zhruba 42 tisíc volných míst pak zjistily úřady práce z internetových nabídek po očištění duplicit.

Nejhůř je pořád na severu

Na jedno volné pracovní místo připadalo v září v průměru 12,1 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Bruntál (42,4), Teplice (41,4), Jeseník (32,2) a Třebíč (31,2).

Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásí okresy Most (15,8 %), Bruntál (15,6 %), Karviná a Chomutov (shodně 13,9 %), Děčín a Ústí nad Labem (shodně 13,6 %), Hodonín (13,4 %) a Sokolov (13,0 %).

Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti je tradičně v okresech Praha-východ (3,5 %), Praha-západ, hlavní město Praha (shodně 4,4 %), Mladá Boleslav (4,8 %) a Rokycany (4,9 %).

Míra nezaměstnanosti v okresech a krajích v září 2012 (čím tmavší, tím horší). Klikněte pro zvětšení.
Míra nezaměstnanosti v okresech a krajích v září 2012 (čím tmavší, tím horší). Klikněte pro zvětšení. | Foto: MPSV

Velkou část - 12,3 procenta - z celkového počtu nezaměstnaných tvoří osoby se zdravotním postižením. Absolventi všech stupňů vzdělání a mladiství se na celkové nezaměstnanosti podílejí sedmi procenty.

Míra registrované nezaměstnanosti mužů vzrostla na 7,1 procenta, u žen vzrostla na 10,2 procenta. Poměr mužů a žen mezi uchazeči je ale téměř vyrovnaný, ženy se na celkovém počtu podílejí 52,2 procenta.

Šestí nejlepší v Evropě

Podle jednotné metodiky statistického úřadu Eurostat je nezaměstnanost v Česku šestá nejnižší v Evropské unii.

Nejnižší nezaměstnanost v EU hlásilo v srpnu Rakousko (4,5 %), nižší než Česko mají také Lucembursko (5,2 %), Nizozemsko (5,3 %), Německo (5,5 %) a Malta (6,5 %).

Česko má podle jednotné unijní metodiky míru nezaměstnanosti ve výši 6,7 %.

Na Slovensku dosahuje nezaměstnanost 14,2 %, nejhorší situace je pak ve Španělsku (25,1 %).

Bude hůř

"Přírůstek počtu osob bez práce je druhým nejhorším zářijovým výsledkem za deset let a od úplně nejhoršího roku 2009 ho dělí jen malý rozdíl," zdůrazňuje analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Tendence zhoršování podmínek na trhu práce bude nepochybně v dalších měsících pokračovat. Faktorem, který ovšem skýtá aspoň jistou naději, je nízká míra propouštění v podnicích. Důvodem nárůstu počtu nezaměstnaných byla totiž převážně omezená tvorba nových, zřejmě hlavně sezónních pracovních míst," říká Sobíšek. I přesto čeká ke konci roku nárůst míry nezaměstnanosti nad devět procent.

Vývoj počtu uchazečů o zaměstnání a volných míst (klikněte pro zvětšení)
Vývoj počtu uchazečů o zaměstnání a volných míst (klikněte pro zvětšení) | Foto: MPSV

„Zářijovým statistikám nezaměstnanosti chyběla na rozdíl od prázdninových měsíců podpora sezónních prací a nová místa zatím ve firmách příliš nevznikají. Do konce roku tak očekáváme pokračující nárůst míry nezaměstnanosti," říká Libor Stodola z poradenské společnosti PwC Česká republika.

Situace by se podle něj mohla zlepšit až v příštím roce, a to za předpokladu, že firmy uvěří ve stabilitu hospodářského oživení a začnou znovu nabírat.

Připomeňte si letošní změny:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nabídka volných pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy