Polovina Čechů nevěří biopotravinám, navíc jsou drahé

ČTK ČTK
26. 3. 2013 12:09
Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG, který se ptal tisíce lidí
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Archiv

Praha - Biopotraviny pravidelně kupují jen čtyři procenta Čechů. Občas si je koupí 37 procent lidí, naopak 17 procent dotázaných je nikdy nevyzkoušelo a ani vyzkoušet nechce. Jako nejčastější důvod uvádějí lidé vysokou cenu biopotravin. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG.

Zhruba 38 procent lidí s biopotravinami nějakou zkušenost má, ale kupovat je už nechce. Více než tři pětiny Čechů uvádějí jako hlavní důvod odmítání biopotravin jejich vysokou cenu. Téměř 47 procent lidí biopotravinám nevěří a nevidí rozdíl v kvalitě proti běžným potravinám.

"Tato informace by producentům a prodejcům biopotravin rozhodně neměla uniknout. Je zřejmé, že by se na zvyšování důvěry spotřebitelů měli zaměřit, pokud chtějí prodeje biopotravin zvýšit," uvedl Karel Růžička s KPMG.

Někteří dotázaní si také stěžují na to, že se v okolních obchodech biopotraviny neprodávají. Více než pět procent dotázaných uvedlo, že jsou samozásobiteli některých surovin. Špatnou zkušenost s biopotravinami uvádějí necelá dvě procenta Čechů.

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
Poláci se brání: Český alkohol zabíjí, naše jídlo ne
Koza je kráva, kůň je býk. Za lži o jídle do vězení?
Nejvyšší tresty pro Tesco a Albert. Máme seznam pokut

Mezi příznivce biopotravin patří častěji ženy než muži. Občas nebo pravidelně je nakupuje 43 procent žen a 37 procent mužů. Nejméně nakupují potraviny v biokvalitě na Ústecku, Královéhradecku a na Vysočině. Naopak nejvíce na jižní Moravě, v Plzeňském kraji a v Praze.

Pro 38 procent lidí je největším důvodem k nákupu biopotravin jejich kvalita a chuť. Podle 31 procent Čechů jsou zdravější, pětina dotázaných pak oceňuje to, že biopotraviny neobsahují chemické látky a konzervanty. Pro více než 11 procent lidí je u nákupu biopotravin rozhodující to, že výrobky jsou převážně z České republiky, tedy jasného původu.

Průzkum se uskutečnil od 22. do 28. února, zúčastnilo se jej 1000 lidí, mezi nimiž bylo 70 procent žen.

 

Právě se děje

Další zprávy