Pojišťovnám se daří i v krizi, přesto chystají kampaň

Petr Kučera Petr Kučera, pek
27. 1. 2010 15:12
Mladý člověk by prý měl platit 2500 korun měsíčně na životní pojištění
Visací zámky značky FAB
Visací zámky značky FAB | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hospodářská krize se na pojišťovnách působících v České republice výrazněji nepodepsala. Alespoň co do výše vybraného pojistného - meziročně totiž vzrostla o 2,5 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů České asociace pojišťoven, jejíž členové mají 98% podíl na trhu.

Pojišťovny vloni od lidí a firem vybraly celkem 139,9 miliardy korun. Růst vybraného pojistného je nicméně o polovinu menší než v roce 2008, kdy činil 4,9 procenta.

Životní pojištění sice vloni stouplo o 5,1 procenta, podle výkonného ředitele asociace Tomáše Síkory jsou však na českém trhu stále velké rezervy. Životní pojištění má podle nejnovějšího průzkumu sjednáno jen 51 procent lidí. Pojišťovny proto na únor chystají další ročník propagační kampaně, zaměřené hlavně na životní pojištění.

Češi totiž podle Síkory při životním pojištění podceňují rizikovou složku a dávají přednost investiční nebo kapitálové složce. Ta se sice zhodnocuje, ale nestačí pro krytí nečekaných výdajů rodiny při úmrtí nebo vážném dlouhodobém zranění pojištěnce.

Na životní pojištění by mělo jít deset procent příjmů

"Muž ve věku 30 let s měsíčním příjmem 25 tisíc korun by měl platit 2500 korun měsíčně, aby si on nebo jeho rodina zachovali životní standard v případě smrti, trvalých následků nebo závažných onemocnění," doporučuje Síkora.

Mnohem méně vloni rostlo neživotní pojištění - meziročně jen o 0,6 procenta. Podle Síkory za to může především pokles všech kategorií pojištění odpovědnosti. Například nižší zájem o havarijní pojištění je důsledkem poklesu prodeje aut v loňském roce.

Visací zámek značky FAB
Visací zámek značky FAB | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pojištění vkladů roste. Na pád velké banky ale nestačí
ČNB varuje před pojišťováky. Tváří se jako její lidé
Nemáte povinné ručení? Přijdou na vás a zaplatíte víc
Za vraky na silnicích hrozí od ledna přísnější pokuty
 

Právě se děje

Další zprávy