Počasí ochromilo Evropu: Ruší se až polovina letů

ČTK ČTK
21. 1. 2013 20:37
Doprava stojí v Německu, Velké Británii a ve Francii, Ruzyně hlásí 21 zrušených cest
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Evropská letiště trápí sníh a hluboké mrazy. Komplikace hlásí především Německo, Velká Británie nebo Francie, lety ale rušila i Praha.

Pražské letiště Václava Havla evidovalo v pondělí kvůli nepříznivému počasí v západní Evropě 21 zrušených letů. Linky byly rušeny z Frankfurtu nad Mohanem, Kolína nad Rýnem, Londýna, Bruselu a pařížského letiště Charlese de Gaulla. Zrušen byl také jeden odlet do Ostravy.

U příletů z Německa i odletů do této země by měli podle ní cestující počítat se zpožděním v rozsahu několika desítek minut. Samotné ruzyňské letiště žádné problémy kvůli počasí nemá.

"Odpoledne byly zrušeny ještě dva přílety a dva odlety z Frankfurtu a také z Kolína nad Rýnem. Celkem to dnes bylo 21 letů," řekla mluvčí letiště Eva Krejčí.

Již brzy ráno byly zrušeny tři odlety a tři přílety z Frankfurtu nad Mohanem, později k nim přibyly jeden odlet a jeden přílet do Londýna, jeden přílet a jeden odlet do Bruselu a dva přílety a dva odlety z uvedeného letiště v Paříži.

Ruší se až polovina odletů

Zimní počasí komplikuje i v pondělí dopravu zejména v Německu a v Británii. Vážné problémy mají zvláště letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a největší evropské letiště, londýnské Heathrow.

Podle letového řádu se nelétá ani v Paříži a Amsterodamu. Pondělní komplikace v letecké dopravě jsou však zčásti dozvukem nedělního ochromení letišť.

Například pařížská letiště v neděli zrušila zhruba 40 procent letů, pětinu letů zrušilo londýnské Heathrow.

V sobotu v Londýně zrušili na 500 plánovaných letů, mnoho dalších mělo zpoždění.

V Británii byla narušena také železniční doprava a stovky škol zůstaly zavřené. Meteorologové varují před dalším sněžením především na severovýchodě Anglie a v regionech u hranic se Skotskem. Má napadnout až 20 centimetrů sněhu.

Německé dráhy zpomalují vlaky

Frankfurtské letiště podle DPA zrušilo přinejmenším 510 z plánovaných 1190 letů. Problémy se očekávají i v úterý. Postiženo bylo i letiště v Mnichově, kde bylo zrušeno 126 letů. Lufthansa mění pasažérům letenky za vlakové jízdenky.

Vážné problémy v Německu měli i řidiči. Na dálnici A4 v Hesensku a Durynsku, která musela být ve směru na Frankfurt nad Mohanem uzavřena, se utvořila zhruba 70kilometrová kolona, která se večer dala pomalu do pohybu.

Asi 23kilometrová kolona je i na dálnici A81 u Heilbronnu směrem na Stuttgart.

Německé dráhy z bezpečnostních důvodů snížily maximální rychlost na vysokorychlostních tratích z 330 na 200 kilometrů v hodině.

Jen v Bádensku-Württembersku policisté od neděle napočítali kvůli kluzkému povrchu silnic 1073 dopravních nehod.  

Rusko hlásí 180 mrtvých, Kréta 20 stupňů

Mrazivé počasí panuje v Pobaltí. V Lotyšsku teploty klesly až na 28 stupňů pod nulou. V Rusku, které trápí až 30stupňové mrazy, si zima vyžádala již 180 obětí. Na 130 mrtvých od října v Maďarsku hlásí tamní nevládní Sociální fórum.

V Rakousku a také na Slovensku úřady vyhlásily zvýšený stupeň lavinového nebezpečí, na Slovensku navíc vodohospodáři varují před povodněmi.

V jiných částech Evropy se naopak o slovo hlásí jaro.

Nezvykle přívětivou tvář ukazuje leden na řeckém ostrově Kréta, kde teploty stoupají nad 20 stupňů. V Aténách je 18 nad nulou a zároveň velmi vlhko. Neobvyklé teplo přináší vítr vanoucí od Sahary přes Středozemní moře. Tento ráz počasí má vydržet ještě bezmála týden.

Devatenáct stupňů je také na bulharském pobřeží Černého moře. V mnohých bulharských městech padly v pondělí více než stoleté teplotní rekordy pro 21. leden. V Sofii bylo naměřeno 16 stupňů.

 

Právě se děje

Další zprávy