Po D1 dojedete až do Polska, otvírá se nový úsek

ČTK ČTK
30. 11. 2012 12:30
Za hranicemi čeká řidiče objížďka: na polské straně není dokončen dálniční most
Informační tabule na D1
Informační tabule na D1 | Foto: Radek Pecák

Bohumín - Řidiči od pátku dojedou po dálnici D1 až do Polska. České Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odpoledne slavnostně otevře poslední úsek dálnice vedoucí od Bohumína ke státní hranici. Bude ale zatím sloužit jen vozidlům do 3,5 tuny a hned kousek za hranicemi bude řidiče čekat objížďka: na polské straně ještě není dokončen jeden dálniční most.

Mluvčí ŘSD Nina Ledvinová uvedla, že z mezinárodního hlediska se nový úsek dálnice D1 stává významnou součástí evropské dálniční sítě, umožňující dopravní spojení sever - jih, například mezi Polskem a Rakouskem.

Z D47 chybí posledních pár kilometrů

"Hraniční úsek dálnice u Bohumína je zároveň poslední stavbou v rámci projektu dálnice D47. Jeho první úsek v délce 17 kilometrů byl otevřen v roce 2007 v části Ostrava - Bohumín a nyní je zprovozněno celých 80 kilometrů," uvedl generální ředitel ŘSD David Čermák. Dodal, že na celé dálnici D1 Praha - Brno - Ostrava - Polsko v délce 377 kilometrů zbývá dobudovat pouze úsek Říkovice - Lipník nad Bečvou u Přerova.

Polská strana podle Ledvinové předpokládá, že svou dálnici A1 plně otevře příští rok v létě. Polská A1 výhledově povede až do Gdaňsku u Baltského moře.

 

 

Právě se děje

Další zprávy