Pět autosedaček neuspělo v testu, propadla i nafukovací

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
5. 6. 2012 13:35
Orientovat se jen podle ceny nestačí, zjistil časopis dTest při zkoušce 29 sedaček

Praha - Podcenit výběr dětské autosedačky se nemusí vyplatit. Časopis dTest otestoval 29 dětských autosedaček, ze kterých pět výrobků neuspělo.

Varování směřuje především k autosedačkám, u nichž lze ve shodě s návodem oddělit zádovou opěrku a děti vozit jen na podsedáku - z testovaných sedaček jde například o Graco Junior Maxi a Graco Logico L.

Při takové přepravě existuje podle časopisu velmi vysoké riziko vážného zranění hlavy dítěte při nárazu na spodní hranu okénka dveří.

Nafukovací nebezpečí

V testu dále zcela propadla nafukovací autosedačka Gumotex Bedi, která je určena pro děti od 15 do 36 kilogramů. „Před tímto výrobkem jsme varovali již v době jeho uvedení na trh v roce 2009," říká Václav Beneš z časopisu dTest.

„Výsledky zkoušek, které probíhají při rychlosti 50 kilometrů za hodinu, naše tehdejší obavy potvrdily," dodává.

Při čelním nárazu se figuríně zastupující tříleté dítě zařízl bezpečnostní pás do krku, figuríně vzrůstem odpovídající desetiletému dítěti se pás zařízl do břicha. Při bočním nárazu je v ohrožení jak hlava, tak i ramena dítěte. U sedačky je téměř nemožné zajistit správné vedení bezpečnostních pásů.

„Ačkoliv autosedačce Gumotex Bedi byla udělena homologace, mnozí odborníci jsou toho názoru, že nafukovací sedačku je podle požadavků platné legislativy nemožné homologovat," uvádí Beneš.

Vysoká cena negarantuje kvalitu

Nebezpečí se nevyhýbá ani malým dětem do 18 kilogramů hmotnosti, budou-li cestovat v sedačce Peg Pérego Viaggio convertible. Při čelním nárazu dochází k ohrožení hlavy a krku, neboť uvedený výrobek trpí konstrukční vadou.

Nedostatečné hodnocení kvality získala ještě sedačka Kiddy Guardianfix Pro.

Obě dvě posledně jmenované sedačky dokazují, že orientovat se jen podle ceny nestačí. Jejich pořizovací ceny jsou nad průměrem, když první z nich lze pořídit za více jak čtyři tisíce korun, druhá pak stojí kolem sedmi tisíc. Ostatní neúspěšné autosedačky lze pořídit do dvou tisíc korun.

--------------------------------------------------------------------------------

Autosedačky pro děti.

 

Právě se děje

Další zprávy