Pesimismus trvá. Tržby v říjnu klesly, i když rostly

ČTK ČTK
5. 12. 2012 10:15
Bez sezonního očištění tržby obchodníků vzrostly o 2,2 %, po očištění o 1,5 % klesly.
Foto: Veronika Skálová

Praha - Tržby obchodníků v říjnu meziročně vzrostly bez sezonního očistění o 2,2 procenta po zářijovém revidovaném poklesu o 2,9 procenta. Říjnový růst částečně ovlivnil o tři dny vyšší počet pracovních dní než loni. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Po očištění o sezónní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v říjnu reálně meziměsíčně snížily o 1,5 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o tři procenta.

Tržby se v říjnu zvýšily jak v motoristickém segmentu, tak i v maloobchodě. Meziročně rostl nejrychleji prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby, a to o 19,5 procenta. V nepotravinářském sortimentu stouply tržby ve všech hlavních skupinách s výjimkou potřeb pro domácnost. Tržby za počítačová a komunikační zařízení vzrostly o 12,1 procenta, za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 8,1 procenta, za oděvy a obuv o 6,6 procenta a za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží o 6,5 procenta.

I nadále v říjnu naopak přetrvával nižší zájem spotřebitelů o potraviny v nespecializovaných i specializovaných prodejnách potravin.

"Za pozvolným poklesem maloobchodních tržeb v tomto roce stojí vesměs stále stejné důvody - vyšší růst spotřebitelských cen, nepříznivá situace na pracovním trhu a přetrvávající obavy domácností z budoucnosti spojené s vyšším sklonem k úsporám. Vše navíc podtrhuje statistika průměrných mezd, když se včera potvrdilo, že se reálné příjmy většiny domácností dále snižují," shrnul situaci analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. S poklesem maloobchodních tržeb je tak podle něj nutno počítat i v dalších měsících.

 

 

Právě se děje

Další zprávy