Penny dál prodává polské výrobky jako Českou kvalitu

Tomáš Fránek
15. 2. 2012 18:06
Obchodní řetězec zatím nereagoval na kontrolu potravinářské inspekce
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Penny Market

Brno -  Diskontní prodejce Penny Market dál klame své zákazníky a prodává výrobky označené visačkou Česká kvalita, které přitom pochází z Polska a Slovenska.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce minulý týden při kontrole prodejny v Českých Budějovicích zjistila, že tři z takto označených výrobků byly vyrobeny v sousedních zemích (podrobněji zde).

Špatné označení se týkalo mražených kuřecích prsních řízků a Fishi zavináčů z Polska a sýru Maratonec s vlákninou ze Slovenska. Nyní inspektoři kontrolu zopakovali a zjistili, že diskontní prodejce klame své zákazníky dál.

Centrála to prodejně neřekla

"Při namátkových kontrolách provozoven se ukázalo, že centrála neinformovala kontrolované provozovny o uloženém opatření, a klamavě označené výrobky tak byly stále nabízeny spotřebitelům," uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Inspekce proto dnes prodloužila lhůtu pro přeznačení zboží o jeden den a hrozí tvrdším postihem.

"Nesplnění uložené povinnosti provozovatelem potravinářského podniku je vážným porušením právních norem a bude zohledněno v následném správním řízení," uvedl Spáčil. Firmě tak hrozí vyšší pokuta za klamání zákazníků.

Penny Market, který spor s inspekcí nekomentuje, patří společně se supermarkety Billa do německé obchodní skupiny REWE Group. Diskontním prodejnám Penny předloni v Česku klesly tržby meziročně o 136 milionů korun na 26,85 miliardy korun.

Firma oznámila, že letos zhruba zdvojnásobí investice a do rozvoje tuzemské prodejní sítě vloží více než miliardu korun.

Prošlá debrecínka v Albertu

Inspekce ve středu také zveřejnila informaci o dalším prošlém a přebaleném zboží v obchodech Albert společnosti Ahold. Po tvrdých sýrech v prodejně v Praze našli inspektoři v obchodě Albert v Blansku debrecínskou pečeni s přelepeným datem použitelnosti.

"Téměř půl kilogramu debrecínské pečeně bylo nakrájeno z původního většího balení, jehož zbytek inspektoři objevili ve skladu provozovny. Přitom zjistili, že uvedené datum použitelnosti neodpovídá údajům na etiketě krájeného a v prodejně baleného výrobku," uvedl Spáčil. Aholdu tak hrozí pokuta.

 

Právě se děje

Další zprávy