Pecina si došlápl na drůbežárny. Požaduje miliony

Red eko
5. 5. 2008 10:45
Firmy podle ÚOHS jednaly jako kartel
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina.
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Domlouvat se na cenách se nevyplácí. Takový vzkaz dnes poslal antimonopolní úřad sedmi producentům drůbeže.

Šéf úřadu Martin Pecina potvrdil společnostem v čele s Agrodružstvem Jevišovice pokutu přesahující 14 milionů korun. Společnosti se domluvily na společném postupu, aby zvýšily cenu kila kuřete první jakosti na minimálně 20 korun, a to zejména u hlavního odběratele - Kosteleckých uzenin.

"Uvedené společnosti si dohodly společný postup a účast na jednání o zvýšení výkupní ceny jatečných kuřat u zmíněného odběratele dne 14. prosince 2006, a podle této strategie následně s úspěchem postupovaly. Je přitom zřejmé, že v případě absence vzájemného srozumění, nemohli by účastníci dohody dosáhnout v tak krátkém časovém intervalu zvýšení prodejní ceny brojlerů," uvedl Pecina.

Milionové pokuty

Nejvyšší pokutu dostalo právě Agrodružstvo Jevišovice, a to více než osm milionů korun. Miliony, konkrétně 3,5, pak zaplatí ještě Sušárna Pohořelice. Ostatní "kartelisté" musí zaplatit jen statisíce.

"Společný postup vzájemných konkurentů je třeba hodnotit jako protisoutěžní, neboť každý účastník soutěže na trhu má postupovat samostatně a sám nést rizika z toho vyplývající," uvedl Pecina.

V konečném důsledku vedl společný postup ke zvýšení cen kuřat. "Účastníci řízení si museli být vědomi toho, že jejich jednání je způsobilé ovlivnit cenovou úroveň kuřat, což se i stalo (následně vzrostla i pultová cena drůbeže pro konečné spotřebitele).," uvedl Pecina.

ÚOHS: cena za kartel je přiměřená

"Vzhledem k faktu, že s výjimkou družstva Karlov dosáhli všichni účastníci řízení v roce 2006 hospodářského zisku, nejsou stanovené sankce likvidačními," uvedl Pecina.

ÚOHS se chováním zemědělských prvovýrobců nezabýval poprvé. Příkladem může být kartel drůbežářských firem z roku 1999. Drůbežářský podnik Libuš, Intergal Vrchovina, Moravskoslezské drůbežářské závody PROMT a Jihočeská drůbež jednaly ve vzájemné shodě při sjednávání cen za dodávky chlazených a mražených kuřat obchodním řetězcům. Tehdy vyměřil úřad každé z firem pokutu dvacet tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy