ÚOHS: Linde musí zaplatit pokutu 12 milionů

alt
7. 4. 2008 15:30
Firma měla bránit konkurenci na trhu s plynem
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Dodavatel technických plynů Linde Gas musí zaplatit dvanáctimilionovou pokutu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil svoje dřívější rozhodnutí, podle kterého firma zneužívala dominantní postavení na trhu.

Pokuta se týká dodávek plynů v lahvích. Zákazníci podepisovali smlouvy, kterými se zavazovali odebrat celou svoji spotřebu právě od Linde. Pod hrozbou sankcí pak nemohli nakupovat u jiných dodavatelů, a to bránilo rozvoji konkurenčního prostředí, uvedl ÚOHS v tiskové zprávě.

Kromě toho firma uplatňovala výrazně odlišné ceny pro srovnatelné kategorie zákazníků. Některým nabízela slevy, aby si je udržela, jiní na to dopláceli.

Případ se táhne už od roku 2002. Poprvé ÚOHS společnost pokutoval v roce 2004, jeho rozhodnutí ale kvůli procesní chybě loni zrušil soud.

"Rozhodnutí jsme obdrželi v březnu. Neztotožňujeme se s ním, a zvažujeme další postup," řekl Aktuálně.cz Marek Peterka, vedoucí marketingu Linde Gas. "Týká se to ale poměrně malé části našeho obchodu," dodal.

Ke konkrétním bodům, které ÚOHS firmě vytknul, se Peterka zatím vyjádřit nechtěl. Nevyloučil ale možnost, že se Linde bude bránit soudně.

"Firma v takovém případě může žádat o odklad zaplacení pokuty, dokud soud nerozhodne," doplnil Filip Vrána z tiskového odboru ÚOHS.

Linde Gas v roce 2006 v Česku vydělal 800 milionů korun při tržbách necelých 4,9 miliardy.

Čtěte dále:
ÚOHS: firma CCS neporušila zákon, když zvedla poplatky
Prodej práv na majora Zemana řeší ÚOHS
Potvrzeno. Státní naftové doly dostaly rekordní pokutu

 

Právě se děje

Další zprávy