Ověřte si online, zda vám činže nestoupá příliš rychle

jem
3. 11. 2009 17:13
Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo web, na kterém je možné zkontrolovat, zda Vám majitel zvýšil nájemné v souladu se zákonem.
Residence Prokopova Prokopova 2856/10, Praha 3 Developer: Torino Praga Invest, s.r.o./Casa Futura, s.r.o. Architekt/i: Studio mimolimit - Bára Škorpilová, Jan Nedvěd
Residence Prokopova Prokopova 2856/10, Praha 3 Developer: Torino Praga Invest, s.r.o./Casa Futura, s.r.o. Architekt/i: Studio mimolimit - Bára Škorpilová, Jan Nedvěd | Foto: www.bestofrealty.cz

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj doporučuje všem, kteří mají pochybnosti o tom, zda jim majitel od ledna zvyšuje nájemné v souladu se zákonem, aby využili online kalkulačky nájemného.

Nový výměr nájemného, na jehož základě mohou majitelé domů od Nového roku jednostranně zvýšit nájemné, lze zkontrolovat na stránkách ministerstva (zde).

"Postup je velmi jednoduchý. Nájemník si vybere kraj, ve kterém se nachází jeho byt. Poté do kalkulačky zadá adresu, vyplní současné nájemné a uvede podlahovou plochu svého bytu. Poté už mu systém vygeneruje maximální výši nájemného v roce 2010," píše se v tiskové zprávě ministerstva.

V případě, že nájemník zjistí, že je oznámení o zvýšení nájemného v rozporu s informacemi, které zjistí pomocí online kalkulačky, může podat žalobu na neplatnost jednostranného zvýšení nájemného.

Jak poroste nájemné po novém roce

Podle ministerstva pro místní rozvoj vzroste nájemné v České republice v průměru o 17,3 %. V menších městech a obcích, kde má být nájemné deregulováno již v roce 2011, lze ale předpokládat zvýšení až polovinu. Příčinou je růst cen nemovitostí a tržního nájemného v posledních třech letech, ze kterých se výše regulovaného nájemného vypočítává.

"Konečné navýšení nájemného závisí na mnoha faktorech, například na základní ceně za lokalitu, aktuální výši nájemného a počtu let deregulace. Pro téměř 450 tisíc bytů je příští rok tím posledním, kdy výši nájemného určuje stát," připomněl ministr pro místní rozvoj Roman Vondruška.

Nájemné poroste pomaleji v oblastech, kde tržní nájemné přesahuje 40 Kč za jeden čtvereční metr. Tam je úplná deregulace naplánována až na rok 2012. To se týká krajských měst kromě Ostravy a Ústí nad Labem a obcí nad 10 tisíc obyvatel ve Středočeském kraji.

Paroubek chce zastavit deregulaci

Před několika dny se nechal předseda sociální demokracie Jiří Paroubek slyšet, že bude po Fischerově vládě v rámci protikrizových opatření požadovat zmrazení deregulace nájemného na půl roku. To je podle něj dostatečně dlouhá doba na to, aby mohly být způsob a rychlost deregulace ještě přehodnoceny.

Pokud na to vláda nepřistoupí, prosadí ČSSD svůj požadavek ve sněmovně formou zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy