Osobní letadlo poprvé v historii poháněl zemní plyn

jem
9. 11. 2009 16:40
Palivo, které z poloviny tvoří zkapalněný zemní plyn, je šetrnější k životnímu prostředí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Krátký

Praha - Poprvé v historii se uskutečnil let letadla poháněného palivem vyrobeným ze zemního plynu. Let stroje Airbus A 340-600 s motory Rols-Royce společnosti Qatar Airways z Londýna do Dauhá na pravidelné lince QR076 se tak zapíše do historie. 

Na vývoji paliva ze zemního plynu, které je šetrnější k životnímu prostředí, dva roky spolupracovali společnosti Shell, Rols-Royce, Airbus a další. První let na zemní plyn resp. na palivo Shell GT z něj vyrobeného, trval šest hodin.

Nové palivo tvoří z 50 % zkapalněný zemní plyn a z 50 % běžné letecké palivo. Jeho největším přínosem je ohleduplnost k životnímu prostředí. Při spalování uniká méně oxidu siřičitého a emisí částic, než je u běžného leteckého paliva. Příslibem do budoucna je i to, že palivo Shell GT nabízí alternativu k leteckým palivům vyráběným z ropy.

Palivo Shell GTL se bude pro komerční použití vyrábět v rámci projektu Pearl GTL společností Quatar Petroleum a Shell. Od roku 2012 společnosti očekávají produkci jednoho milionu tun paliva GTL ročně. Toto množství při použití ve směsi 50/50 pro letecké palivo Shell GTL Jet by vystačilo leteckým společnostem na půl miliardy nalétaných kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy