Obří pokuta za práci načerno, Vietnamci se prodražili

Tomáš Fránek
20. 1. 2012 13:30
Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 1,5 milionu pro personální agenturu
Cizinecká policie Praha: vyplňte si žádost a posaďte se. Nejste tady sami.
Cizinecká policie Praha: vyplňte si žádost a posaďte se. Nejste tady sami. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Neúspěšný pokus najít zájemce o práci mezi Čechy a časová tíseň nejsou důvodem pro to, aby firma najala rychle a bez povolení desítky cizinců.

Nejvyšší správní soud tak potvrdil pokutu 1,5 milionu korun pro personální agenturu Monto z Českých Budějovic, která rok zaměstnávala desítky lidí z Vietnamu bez povolení.

Jde o jednu z nejvyšších sankcí, kterou stát udělil. Rekordní je také počet lidí, kteří načerno pracovali.

Pokutu firmě uložil Úřad práce v Písku a potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Úředníci neuznali obranu firmy, podle které chtěla najmout na práci Čechy, ale nesehnala je, a proto musela rychle situaci vyřešit lidmi z Vietnamu. Povolení vyřizovala až ve chvíli, kdy už Vietnamci pracovali.

Vydělali jste miliony

Úřady vyčíslily, že firma na nelegálním zaměstnávání 197 cizinců vydělala až 32 milionů korun.

Podle personální agentury však byla pokuta příliš vysoká. Stát proto zažalovala.

"Úřadu práce je známo, že se firma neúspěšně pokoušela provádět nábor pracovníků v píseckém regionu, což vyústilo v situaci, kdy pracovní místa začala obsazovat vietnamskými občany, přestože neměli potřebné pracovní povolení," uvedli zástupci společnosti s tím, že s úřadem práce spolupracovali a pokuta je likvidační.

Nejvyšší správní soudu se však úřadů zastal. Při stanovení vysoké pokuty podle něj správně zvážily, že firma se snažila s úřady a policií spolupracovat. Její počínání při zaměstnávání cizinců bylo ale mimořádně rozsáhlé, trvalo dlouho a ohrožovalo postavení cizinců, proto pokutu více snížit nešlo.

"Firmě nebyla navzdory rekordně velkému rozsahu protiprávního jednání a z něj plynoucího majetkového prospěchu uložena pokuta v nejvyšší možné míře," rozhodli soudci Nejvyššího správního soudu.

Úřady proto rozhodly správně a firmu nijak nepoškodily.

Galerie: Skončete s otrokářstvím v Česku! Demonstrance za práva migrantů

Kontrol jsou stovky

Instituce spadající pod ministerstvo práce a sociálních věcí loni provedly kvůli zaměstnávání načerno 166 756 kontrol.

V posledním loňském čtvrtletí úřady provedly 38 198 těchto kontrol a uložily při nich 1486 pokut za téměř 28,6 milionu korun.

"Při kontrolách se potvrdila skutečnost, že stále existují na trhu práce zaměstnavatelé, kteří s pracovníky uzavírají pouze dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, zejména dohody o provedení práce, přestože se jedná o práci, jejíž pravidelný výkon by měli zaměstnavatelé zajišťovat zaměstnanci v pracovním poměru," uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Zákony platné od letošního ledna zpřísňují postihy za nelegální zaměstnání. Zaměstnanci mohou dostat pokutu až 100 tisíc korun, zaměstnavatelé pak 250 tisíc až deset milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy