Obchod je obchod, i když prodáte pervitin, rozhodl soud

Tomáš Fránek
22. 3. 2011 15:46
Nejvyšší soud se zastal muže, který dostal zaplaceno falešnými penězi za prodaný pervitin
Foto: Policie Moravskoslezského kraje

Brno - Při posuzování případů placení padělanými penězi nemohou pachatelé dostat vyšší trest jenom proto, že peníze získali při prodeji drog.

Prodej drog totiž podle Nejvyššího soudu - i když jde o nelegální činnost - není možné považovat za neplatnou transakci a musí se na něj hledět stejně jako na další obchody.

A člověk, který dostane zaplaceno za drogy falešnými penězi a nevědomky jimi platí dál, by měl dostat nižší trest. Jeho počínání by podle soudců nemělo být posuzováno tak přísně.

Platil v trafice falešnou bankovkou

Nejvyšší soud proto zrušil verdikty soudů, které potrestaly za zločin padělání a pozměnění peněz muže, jenž v trafice ve Frýdku Místku platil falešnou pětistovkou, tříletým podmíněným vězením.

Muž, který peníze získal prodejem pervitinu, se bránil tím, že netušil, že má falešné peníze. A jeho počínání tak mělo být bráno pouze jako přečin (tady počínání, které je méně závažné než trestný čin a je za něj nižší trest - do dvou let vězení).

Vrchní soud v Olomouci ale rozhodl že pervitin jako droga nemůže být předmětem dovoleného prodeje a muž proto nemůže požadovat nižší trest.

Podobný názor měla i nejvyšší státní zástupkyně. Podle ní si muž vyšší trest zasloužil, o přečinu by se dalo mluvit pouze v případě, že by šlo o odchod právem dovolený. A to prodej drog rozhodně není.

Nejvyšší soud se ale muže zastal. Podle soudců i když v případě prodej drog jde o nelegální činnost, musí se na transakci pohlížet jako na placení - prodej zboží za peníze.

Je to legální

"O tom, zda jde při prodeji o 'placení', nemůže rozhodovat legálnost či nelegálnost transakce, nýbrž jen to, jakou funkci při ní plní peníze," uvedli soudci, podle kterých je i v novém trestním zákoníků použito u drogových trestných činů slovo prodá.

"Z toho je zřejmé, že slovo 'prodá' předpokládá mimo jiné to, že za drogu je zaplaceno penězi, aniž na tom cokoli mění nelegálnost prodeje," uvedli soudci.

Soud proto vyhověl obviněnému, který za prodej pervitinu dostal tři padělané pětistovky a nařídil, aby soudy znovu jeho případ posoudily a rozhodly podle mírnějšího paragrafu trestního zákoníku.

V České republice bylo loni zadrženo 6529 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což je meziroční pokles o šest procent. Téměř 5000 z toho tvořily české bankovky a mince, nejčastěji padělaná byla pětisetkoruna.

 

Právě se děje

Další zprávy