Nových firem loni zase přibylo, i kvůli dělení majetku

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 1. 2011 13:09
Zakládání nových firem nepřestalo ani v krizi, jen mírně pokleslo.
Dobrá zpráva: Investoři se nebojí v Česku podnikat. Ilustrační foto.
Dobrá zpráva: Investoři se nebojí v Česku podnikat. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Téměř stejně tolik nových firem jako v roce 2008 založili loni Češi. Podle údajů České kapitálové a informační agentury (ČEKIA) vzniklo v roce 2010 23 634 nových kapitálových společností (tedy akciových nebo s ručením omezeným).

Firem tak vzniklo o 6,4 procenta, tedy 783 firem více než o rok dřív a jen o 340 méně než v roce 2008. Tyto údaje potvrzují, že ekonomická krize způsobila v počtu zakládaných společností jen mírný výkyv.

Za hlavní dobrou zprávu považují zástupci agentury, že do 56 procent z nově založených společností vložili svůj kapitál investoři, kteří v Česku dosud nepodnikali.

"I přes nepříznivé dopady ekonomické krize na investory je zřejmé, že v České republice stále existuje významný prostor pro nové podnikatelské aktivity. Příznivou zprávou je, že se investoři v Česku nebojí podnikat. Nový byznys povede k dalšímu růstu tuzemské ekonomiky," dodala analytička agentury Petra Štěpánová.

Podnikatelé dělí majetek

Firma Společnosti Online upozornila, že na rostoucím počtu nových firem se podepisuje i snaha podnikatelů ochránit svůj majetek pro případ krachu.

"V době recese, kdy je riziko bankrotu výrazně vyšší, rozdělují podnikatelé svůj majetek do většího počtu společností specializovaných na jedinou činnost. vznikají za účelem vlastnění nemovitostí, výroby a obchodu. Díky rozdělení nehrozí, že podnikatel v případě bankrotu obchodní firmy přijde i o své nemovitosti," vysvětlila obchodní ředitelka Společnosti Online Mária Ščamburová.

Odhaduje, že takovými pojistkami je asi 15 procent z nově založených firem.

Pětina firem jsou mrtvé schránky

Počet kapitálových společností v Česku se v posledních pěti letech zvýšil o jednu čtvrtinu, což agentura ČEKIA hodnotí jako pozitivní vývoj.

Zároveň ale přiznává, že asi 20 procent všech společností jsou v podstatě mrtvé schránky, které nevykazují žádnou podnikatelskou činnost. Jedním z důvodů může být i rozmach firem, které prodávají podnikatelům již předzaložené společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy