Víc než polovina českých akciovek má anonymní majitele

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 12. 2010 10:28
Agentura ČEKIA zjistila, že debaty o zprůhlednění majetkových poměrů firem české podnikatele nijak neznervóznily
Zaknihované akcie má v Česku méně než 10 procent akciových společností. Ilustrační foto.
Zaknihované akcie má v Česku méně než 10 procent akciových společností. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Více než půlrok argumentace o vyšší průhlednosti veřejných zakázek a licitování o budoucnosti anonymních akcií na majitele české firmy nijak výrazně nerozrušil.

I když poslanecká sněmovna odmítla jejich zrušení, které navrhovala ČSSD, až v první půli prosince, od letošního května do prosince přibylo na seznam akciových společností s anonymními vlastníky více než 200 firem. Jejich počet se tak zvýšil o 1,7 procenta.

Ve svém průzkumu to zjistila agentura Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Podle jejích údajů má listinné akcie na majitele, které neumožňují zjistit majetkové poměry ve firmě, více než polovina českých akciových společností.

"Z naší analýzy, která porovnala strukturu tuzemských akciových společností podle podoby a formy vydaných akcií v květnu a prosinci 2010 vyplývá, že podnikatelé nepodlehli obavám ze změny zákona o veřejných zakázkách, který měl podle předvolební rétoriky politiků zamezit účasti anonymních firem ve veřejných výběrových řízeních," uvedla analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová.

Akcie v listinné podobě vydalo přes 90 procent akciových společností registrovaných v Česku. Z toho 51 procent je v podobě listinných akcií na majitele, tedy v podstatě anonymních. Akcie na jméno má 40 procent společností, takzvané zaknihované akcie, které jsou v případě akcií na majitele běžné například ve Francii nebo Německu, má méně než 10 procent firem.

„Podnikatelé jednoznačně dávají přednost listinným akciím před zaknihovanými z důvodu výrazně nižší administrativní a finanční náročnosti, stejně jako v případě kombinace s formou akcií na majitele možnosti skrýt skutečné vlastníky společnosti," vysvětlila analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová.


 

 

Právě se děje

Další zprávy