Nových bytů přibývá, stavebnictví ale začíná klesat

hpv
8. 11. 2007 11:00
Zájem o nové byty ovlivňuje dostupnost hypoték
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nových bytů v Česku neustále přibývá. Ve 3. čtvrtletí byla zahájena výstavba 12 580 bytů, což je o 7,5 procenta více než před rokem. Zároveň bylo dokončeno 8 731 bytů, tedy o 44,3 procenta více.

Potvrdil to dnes Český statistický úřad.

Zájem o nové byty ovlivňuje především vyšší množství poskytnutých hypoték. Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj bylo za 1 .až 3. čtvrtletí 2007 uzavřeno téměř 60 tisíc hypotečních úvěrů na bydlení s hodnotou smluvních jistin přesahující  113 miliard korun. Za celý uplynulý rok přitom bylo uzavřeno necelých 63 tisíc hypoték ve výši 115 119 milionů korun.

Na rostoucí poptávce se podepsala i situace kolem růstu DPH na stavební práce a objem úvěrů ze stavebního spoření.

Analytici však upozorňují, že zájem lidí o koupi nových bytů začne po novém roce stagnovat, případně se její tempo zvolní. Daň z přidané hodnoty se totiž od ledna zvedne a hypotéky budou stále dražší.

Stagnace výstavby, možná

Experti na realitní trh tak nevylučují, že začnou stagnovat, případně mírně klesat i ceny nového bydlení. V posledních měsících se navíc ukazuje, že koupit byt a očekávat relativně rychlou návratnost vložených začíná být také problematické.

To dokazuje i fakt, že komerční nájmy klesají .

Zatímco čisté nájemné vzrostlo meziročně o téměř deset procent, u bytů s tržným nájemným za poslední rok kleslo podle ČSÚ o 0,3 procenta. O zdražení nájemného se tak stará především regulované nájemné, které se za poslední rok zvedlo o 17 procenta.

Blahobyt stavbařů pomalu končí

I když se stavebním firmám, které staví byty,  ještě dařilo, u velkých staveb se situace pozvolna mění. Stavební výroba v září klesla meziročně o 1,8 procenta, po vyloučení vlivu pracovních dní o 0,3 procenta.

Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezonních vlivů rovněž nižší, reálně o 0,6 procenta. Orientační hodnota povolených staveb se meziročně snížila o 20,8 procenta na 25,2 miliardy korun.

Zářijový pokles stavební produkce zapříčinil především pokles inženýrského stavitelství. Produkce klesla ve všech sledovaných směrech výstavby kromě pozemního stavitelství na nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích a prací v zahraničí, uvedl ČSÚ.

Stavební úřady vydaly 11 465 stavebních povolení, jejich počet meziročně klesl o 14 procent. 

 

Právě se děje

Další zprávy