Nová zbraň na pojistné podvody. První na řadě jsou auta

Věra Tůmová
14. 3. 2012 13:00
Zavedení nového nástroje nebude mít vliv na ceny pojistného, tvrdí zástupci pojišťoven
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Drážní inspekce ČR

Praha - České pojišťovny začínají využívat nový nástroj na odhalování pojistných podvodů. Těch totiž během krize rekordně přibylo, vloni jich prošetřovaly o třetinu více než v předchozím roce.

V první fázi se nový nástroj použije v oblasti autopojištění. Na podvodníky v dalších typech pojištění dojde už nejspíše v roce 2014.

"Systém výměny informací o podezřelých okolnostech (SVIPO) jsme spustili letos v lednu," informoval ve středu výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.

Na vývoji nového nástroje na odhalování pojistných podvodů se pracovalo již od roku 2007. Původně firmy počítaly s tím, že jej začnou využívat už na jaře 2011.

Zavedení nového nástroje nebude mít vliv na ceny pojistného, tvrdí zástupci pojišťoven.

Zatím jen na auta

Nový nástroj pomůže odhalovat podvody páchané napříč trhem, tedy v několika pojišťovnách současně. Prozatím jej využívá jen devět větších tuzemských pojišťoven. Dá se však očekávat, že se do něj časem zapojí i další.

"Do roku 2013 bude systém pracovat s daty k pojištění motorových vozidel a zaměří se na nejčastější podezřelé okolnosti. Mezi ně patří například vícenásobné uplatnění stejné škody v případě zatajeného vícenásobného havarijního pojištění nebo fingování škod různými škodícími vozidly, které mají sjednané pojištění z provozu vozidla," vysvětluje Síkora.

Z pravidelných údajů, které pojišťovny zasílají do systému, se tak budou vyhodnocovat podezřelé případy již krátce poté, co klient nahlásí pojišťovně škodu.

Systém by měl umět vyhodnocovat duplicitní informace a srovnávat vícečetné pojistné události, a to jak ohledně havarovaných aut, tak i v souvislosti s místem nehody, zúčastněnými osobami i časovými údaji o havárii. V případě, že se objeví cokoliv nestandardního, měl by na to upozornit.

Příklad z praxe

"Začátkem roku nám oznámil majitel BMW škodu, která měla vzniknout po dopravní nehodě s jiným autem na Šumpersku," říká vedoucí detektivů Allianz pojišťovny Vlastimil Pršal.
"Od počátku nám byla podezřelá, a proto jsme se zeptali kolegů v jiných pojišťovnách, zda s uvedeným autem nepřišli do styku také oni.
Naše podezření se potvrdilo, majitel "bavoráku" si totiž nechal stejnou škodu zlikvidovat o čtyři měsíce dříve. Poškození přední části automobilu bylo navlas stejné a na stavu počítadla ujetých kilometrů mezitím přibylo pouhých 10 kilometrů.
Šlo o klasický podvod, který tehdy zachytil "lidský faktor". Nyní jej už bude možné odhalit prostřednictvím systému SVIPO," doplňuje Vlastimil Pršal.

Experti tuzemských pojišťoven vyvíjeli tento systém jako čistě vlastní řešení, ačkoliv obdobné nástroje existují i v zahraničí.  

„Díky systému SVIPO se nyní podaří odhalit podvody, které na úrovni jednotlivých pojišťoven cíleně odhalit ani nelze. Zároveň poskytne přidanou hodnotu pro vlastní šetření pojišťoven. Nenahradí sice interní „fraud management systémy" v pojišťovnách, poskytne jim ale doplňující indikaci," popisuje Síkora.

O třetinu více podvodů

Pokusů o podvod je přitom rok od roku víc. Vloni prošetřily tuzemské pojišťovny o 30 procent více podezřelých škod než o rok předtím.

Meziroční nárůst pojistných podvodů ale nelze přímo vyčíst ze zveřejňovaných statistik. „Měnila se totiž metodika zpracování údajů, takže to nelze takto meziročně srovnávat," říká Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven.

Ze statistik pojišťoven nicméně dlouhodobě vyplývá, že nejvíce se podvádí v oblasti autopojištění.  To platí přitom nejen v Česku, ale i v zahraničí.

I proto se nový systém nejprve zaměří hlavně na povinné ručení a havarijní pojištění. "V letech 2013 či 2014 pak do systému zapojíme další pojistná odvětví," dodává Síkora.

Pojistný podvod je trestný čin, za který české soudy každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může za spáchání pojistného podvodu udělit maximálně desetiletý trest.

 

Právě se děje

Další zprávy